Halálra ítélhetik az afgán civileket lemészárló katonát

Vágólapra másolva!
Százak követelték Afganisztánban, hogy nyilvános tárgyaláson ítéljék el azt az amerikai katonát, aki vasárnap tizenhat civilt ölt meg Kandahár tartományban. Közben tálib fegyveresek megtámadták azt az afgán kormánydelegációt, amely az áldozatok családjait kereste fel.
Vágólapra másolva!

Több száz diák tüntetett a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban amiatt, hogy egy amerikai katona lemészárolt 16 civilt, zömmel nőket és gyerekeket a déli Kandahár tartományban - közölték szemtanúk. Ez az első jelentősebb demonstráció a vasárnap hajnali eset miatt.

A mintegy 400 fős gyűlésen az egyetemisták transzparenseken követelték, hogy nyilvános tárgyaláson ítéljék el az amerikait. Hétfőn az afgán parlament ugyanezt követelte az amerikai kormányhoz intézett felhívásban. Néhány tüntető Barack Obama amerikai elnököt jelképező bábut készített, hogy elégesse. "Halál Amerikára, halál Obamára" - skandálták. Tüntetés volt Kandahárban is.

Egyelőre nem törtek ki olyan erőszakos tiltakozó akciók a muszlim országban, mint néhány hete, amikor Kabultól északra, a bagrami amerikai támaszponton tűzbe vetették a muszlim vallás szent könyvének, a Koránnak több példányát. Akkor az esettel összefüggő tiltakozó akciókban több mint harmincan meghaltak.

Több afgán törzsi vezető nyugalomra intette az ország lakosságát a vasárnap hajnali tömeggyilkosság után. Az egyelőre lanyha reagálás hírügynökségek szerint nem elsősorban ennek köszönhető, hanem inkább annak, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megindított, több mint tíz éve tartó háborúban az afgánok belefásultak a civil áldozatokról szóló híradásokba.

A tálib lázadók egy kedden kiadott közleményükben ismét megfenyegették az amerikai katonákat a civilek meggyilkolása miatt. Szóvivőjük fogadkozott, hogy "megölik és lefejezik a szadista gyilkosokat".

Barack Obama elnök megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot a tömeggyilkosság miatt, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, ugyanakkor közölte: a szörnyű incidens ellenére nem gyorsítják fel a külföldi katonák kivonását Afganisztánból. Afgán képviselők szerint azonban az afgánoknak elfogyott a türelmük. A nyugati erők megítélése már eddig is mélyponton volt Afganisztánban, és a konfliktus elmérgesedéséhez hozzájárult a Korán-égetés is.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azt mondta, a gyanúsítottra, ha bűnösnek találják, halálbüntetés vár. Az ügyet feltehetően amerikai katonai bíróságon fogják tárgyalni. Leon Panetta hangsúlyozta, hogy "elszigetelt" esetről van szó.

A tizenhat embert - köztük kilenc gyereket - meggyilkoló 38 éves amerikai mesterlövész gyalogos állítólag idegösszeomlástól szenvedett. Módszeresen végzett az áldozatokkal, majd feladta magát az amerikai katonai hatóságoknak, de az indítéka egyelőre nem ismert. A Pentagon tisztségviselői nem hozzák nyilvánosságra a nevét, amíg tart a vizsgálat. Sajtóértesülések szerint a férfi nős, három gyermeke van. Háromszor szolgált Irakban, december óta pedig Afganisztánban. Jelenleg Kandahárban tartják fogva.

Tálib fegyveresek közben tüzet nyitottak az afgán kormánydelegációra, amely azt a falut látogatta meg, ahol az amerikai katona lövöldözött. A kormány tisztségviselői az áldozatok családtagjaival beszéltek, amikor meghallották a lövöldözést. A BBC úgy tudja, egy afgán katona meghalt, három ember megsérült. A delegáció, amelynek tagja volt Hamid Karzai afgán elnök bátyja, Kajjúm és a biztonsági szolgálatok magas beosztású tisztségviselői, visszaindult Kandahárban.