Hatezer-hatvan évre ítéltek egy volt guatemalai katonát

Vágólapra másolva!
Évekig az Egyesült Államokban dolgozott egy pulóvergyárban az a guatemalai férfi, aki részt vett az 1982-ben elkövetett guatemalai mészárlásokban. A férfi ügyében hétfőn született ítélet: 201 ember haláláért felelős, áldozatonként harminc évet kapott.
Vágólapra másolva!

Egy harminc évvel ezelőtti mészárlásért ítélték hatezer-hatvan évre a guatemalai elit katonai alakulat korábbi vezetőjét - írja a Huffington Post online kiadása. Pedro Pimentelt tavaly adta ki az Egyesült Államok az országnak, ügyében hétfőn született ítélet.

Pimentel már az ötödik, akit 6060 évre vagy többre ítéltek a Dos Erres néven emlegetett mészárlásért, amelyet az ugyanilyen nevű észak-guatemalai faluban követtek még 1982-ben. Az ítélet szimbolikusnak tekinthető, miután a guatemalai törvények értelmében a legmagasabb kiszabható börtönbüntetés 50 év. Pimentel minden egyes halottért harminc évet kapott, ezen felül még harminc évet emberiség elleni bűnök elkövetéséért. A férfi évekig Kaliforniában élt, és egy pulóvergyárban dolgozott, amíg a bevándorlási hatóságok 2010 májusában le nem tartóztatták.