Négynapos harc után kötöttek tűzszünetet a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Kedden hajnalban tűzszünetet kötött egymással Izrael és a Gázai övezetben élő palesztin csoportok. Péntektől hétfőig legalább 25 palesztin halt meg, míg négy izraeli megsebesült a kölcsönös bombázásokban.
Vágólapra másolva!

Izrael és a gázai palesztin csoportok tűzszünetet kötöttek egymással négy napon át tartó öldöklés után - jelentették világhírügynökségek egyiptomi biztonsági illetékesekre hivatkozva, akik közvetítettek a fegyvernyugvási megállapodás létrejöttének érdekében. Az egyezmény helyi idő szerint kedden hajnali 1 órakor lépett hatályba.

Az egyiptomi közvetítők egyike elmondta: az egyezmény értelmében minden folyamatban lévő ellenségeskedést, erőszakcselekményt, ideértve a merényleteket le kell állítania mindkét félnek. A névtelenséget kérő nyilatkozó közölte: Egyiptom fogja felügyelni a Gázai övezetben a tűzszüneti megállapodás betartását.

Az egyiptomi hírszerzés főnöke elmondta: a fegyvernyugvási egyezmény azt követően jött létre, hogy a két fél képviselői Kairóban intenzív tárgyalásokat folytattak egymással. A palesztinok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem lőnek ki rakétákat izraeli területre, míg az izraeliek közölték: ebben az esetben nem mérnek légicsapásokat a palesztin milicisták feltételezett gázai állásaira.

Izraeli részről sem a kormány, sem a hadsereg nem erősítette meg a tűzszüneti megállapodás megkötését, mint ahogy a palesztin szervezetek sem. Péntektől hétfőig 25 palesztin halt meg az izraeli csapásmérésekben, míg gázai területről másfélszáz rakétát lőttek ki Izraelre, ahol négyen sebesültek meg. Már három éve nem volt ekkora konfliktus a Gázai övezetben Izrael és a helyi palesztinok között.