Szabadon engedték a News of the World volt főszerkesztőjét

Vágólapra másolva!
A Scotland Yard ismét őrizetbe vette kedden Rebekah Brookst, a News of the World volt főszerkesztőjét, később azonban óvadék ellenében szabadon engedték. A nőt, a férjét, valamint négy további személyt azzal gyanúsítanak, hogy összeesküvést szőttek az igazságszolgáltatás akadályozására.
Vágólapra másolva!

Összesen hat embert, köztük a News of the World volt főszerkesztőjét vették őrizetbe kedden a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant telefonlehallgatási botrány ügyében. Rebekah Brookst és férjét, Charlie Brookst Oxfordshire-ben található otthonukból vitték be a rendőrségre - írja a brit BBC. A Guardian beszámolója szerint kedden este mindkettejüket, és további három társukat óvadék ellenében szabadon engedték, egyikük azonban őrizetben marad.

Rebekah Brookst a Scotland Yard már tavaly nyáron is gyanúsítottként hallgatta ki, akkor illegális telefonlehallgatásra szőtt konspiráció és korrupció miatt. Most az igazságszolgáltatás folyamatának akadályozására szőtt összeesküvés gyanúsítják őket, mely több éves szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény az angol-walesi törvények alapján. A News International megerősítette, hogy a biztonsági főnöküket, Mark Hannát is őrizetbe vették.

A News of the World értékesített példányszáma 2,5 millió körül volt, mielőtt a magánszemélyek és közszereplők mobiltelefonjának lehallgatása miatt kirobbant botrány nyomán 2011-ben bezárták a 168 éves újságot. Az ügyben jelenleg több vizsgálat folyik, amely kiterjed most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok - és esetleg más újságok is - bizalmas információk fejében magas rangú rendőrtiszteket, kormányzati tisztviselőket fizettek le az elmúlt években. Az ügyben eddig 44 személyt vettek őrizetbe.

A botrány kirobbanása után David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök független testület létrehozását rendelte el a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. A BBC most arról ír, hogy Charlie Brooks jó barátja David Cameronnak, akit több mint 30 éve ismer, azóta, hogy együtt jártak az Eton középiskolába. A férfi versenylóedzőként dolgozik, és hétfőn írt arról egy brit lapban, hogy mennyire várja a kedden kezdődő lóversenyt Cheltenham-ben.