Előretört a kultúrharcos az amerikai elnökválasztási küzdelemben

Vágólapra másolva!
A legkonzervatívabb amerikai politikusok közé tartozó Rick Santorum két újabb fordulóját nyerte meg annak az előválasztási küzdelemnek, amelynek során eldől, ki lesz Barack Obama kihívója a novemberi elnökválasztáson. Santorum ezzel még tovább erősítette a pozícióját a sokáig fő esélyesnek tartott Mitt Romneyval szemben. Utóbbi végül megnyerte a Hawaiion és Amerikai Szamoán tartott előválasztást.
Vágólapra másolva!

Újabb izgalmas forduló zajlott le abban a küzdelemben, amelynek tétje, hogy ki lesz a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson a demokrata Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben. A forduló két legfontosabb helyszíne Mississippi és Alabama állam volt, és némi meglepetésre mindkét szavazásból Rick Santorum került ki győztesként. Szoros verseny volt mindkettő, mindössze néhány százaléknyi szavazataránnyal maradt le tőle Newt Gingrich és Mitt Romney. A mezőny negyedik tagja, Ron Paul 4-5 százalékos eredményt ért el.

Santorum győzelmei a republikánus párton belüli konzervatív irányzat erejét mutatják. Az egykori szenátor már politikai pályája korábbi szakaszaiban is kitűnt azzal, hogy az egyik élharcosa volt a konzervatívok által károsnak tartott liberális eszmék és politikai megoldások elleni küzdelemnek. Az abortuszt például megtiltaná minden esetben (beleértve azt is, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha nemi erőszak során történik a fogamzás), az iskolákban az evolúció elmélete helyett az isteni teremtést taníttatná, a melegeket pedig nemcsak hogy nem engedné a jövőben házasodni, de felbontatná az eddig megkötött házasságokat is (részletek a nézeteiről és pályájáról ebben a cikkben).

Forrás: AFP
Santorum feleségével egy korábbi kampányrendezvényen

Ezt a kultúrharcos hozzáállást megtartotta a mostani elnökválasztási kampányban is. Többször is beszélt például arról, hogy hányingere támadt, amikor elolvasta azt a beszédet, amelyben John Kennedy néhai elnök az állam és az egyház szétválasztásáról beszélt. Santorum ezt úgy értelmezte, mintha Kennedy azt mondta volna, hogy nincs helye a vallásnak a politikában, bár a mintegy fél évszázada elmondott beszéd nem erről, hanem az intézmények elkülönítéséről szólt. (Kennedy célja az volt, hogy megnyugtassa a zömében protestáns választókat, akik katolikus vallása miatt aggódtak. Érdekesség, hogy Santorum szintén katolikus.)

Kedvező terep

Konzervatív hozzáállása miatt Mississippi és Alabama előnyös terep volt Santorum számára. A két államra jellemző, hogy a Public Policy Polling felmérése szerint Alabamában a republikánus szavazók 60, Mississippiben pedig 66 százaléka mondja azt, hogy nem hisz az evolúcióban. A felmérésből kiderült, hogy mindkét államban tartja magát az a konzervatív körökben népszerű elmélet is, hogy az egyébként közismerten keresztény Barack Obama elnök muzulmán vallású: a republikánusok mintegy fele gondolja ezt.

Forrás: AFP
Mitt Romney az egyik nagy vesztes

Hivatalosan a republikánusok augusztusi floridai gyűlésén döntik el az ott megjelenő küldöttek, hogy ki lesz a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, legalább 1144 küldött támogatására van szükség, és ezeknek a megszerzése a tétje az előválasztási küzdelemnek. Ez láthatóan elhúzódik, miután az eddigi mezőnyből egyik jelölt sem tudott egyértelműen kiemelkedni a többi közül. Bár kezdetben Mitt Romney esélyesnek tűnt erre, a kampány során nyilvánvalóvá vált, hogy a republikánus választók egy jelentős része nem tudja elfogadni a politikust, aki jelenleg ugyan határozott konzervatív nézeteket vall, de korábban liberálisabb álláspontot képviselt több fontos kérdésben (például abortusz és klímaváltozás).

Gingrich maradni akar

A mostani fordulók egyik nagy vesztese Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök, aki annak ellenére nem tudott nyerni, hogy otthonos terepnek számítanak számára a déli államok. A múlt heti szuperkedden is csak egyetlen államban győzött, a korábban a kongresszusban általa képviselt Georgiában, amely szintén a konzervatív déli államok közé tartozik.

Forrás: AFP
Newt Gingrich idős támogatókkal

Santorum győzelmi beszédének egyik hangsúlyos üzenete az volt, hogy a konzervatívoknak egyesíteniük kell az erejüket. Ez nyilvánvalóan Gingrichnek szólt, aki Santorumhoz hasonlóan a konzervatív szavazókat igyekezett felsorakoztatni maga mögött, és így próbált Romney fölé kerekedni. Gingrich egyelőre nem adta jelét annak, hogy ki akarna szállni a küzdelemből, és ismerői szerint van annyira makacs politikus, hogy nem is fogja ezt megtenni. Esti beszédében Gingrich megerősítette, hogy folytatja a kampányolást, szerinte ugyanis csak egy hozzá hasonló komoly, jól vitázó és nagy víziókkal rendelkező politikus tudja legyőzni Barack Obamát.

A nagy vesztes

Szintén nagy vesztese volt a fordulóknak Mitt Romney, aki annak ellenére nem tudott győzni, hogy a vele szemben bizalmatlan konzervatív szavazók megoszlottak két fő riválisa között. A vereségek azért is kínosak számára, mert ő rendelkezik a legprofibb és legkiterjedtebb kampányszervezettel, neki a legbiztosabb az anyagi háttere, ráadásul begyűjtötte már több vezető republikánus politikus támogatását. Felsorakozott mellette többek között John McCain, a 2008-as republikánus jelölt, és őt támogatja a párt konzervatív szárnyának egyik vezéralakja, Eric Cantor képviselőházi frakcióvezető is.

Kis vígasz neki, a Hawaii szövetségi államban kedden megrendezett republikánus jelöltállító gyűléseket viszont ő nyerte meg. Romney a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, míg Santorum 25, Ron Paul 18, Gingrich pedig 11 százalékot kapott. Romney nyert az Amerikai Szamoán megrendezett republikánus jelöltállító gyűléseken is, de a szavazatok megoszlásáról még nincsenek adatok.

Bár továbbra is Romney tudhatja maga mögött a legtöbb küldöttet (nagyjából 450-nél tart, míg Santorum 240-nél), a mostani elveszített két előválasztás is azt mutatja, hogy elhúzódó küzdelemre kell számítania. Ráadásul a következő forduló épp az a Missouri állam lesz, ahol egy korábbi, nem kötelező érvényű szavazást már szintén megnyert Santorum.