Katonák is őrzik a leégett krasznahorkai várat

Vágólapra másolva!
Bár a szombaton kiütött tűzvészben nem sérültek meg a krasznahorkai vár kapui, a biztonság kedvéért külön őrök és a várdombon állomásozó katonák is vigyázzák a várat - tudta meg az MTI pozsonyi irodája.
Vágólapra másolva!

A 13. századi várban a hétvégén két tizenéves dohányzó gyerek okozott tüzet. Leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete, felbecsülhetetlen eszmei kár keletkezett, számos műkincs is elpusztult.

A tűzvész pusztította várból folyamatosan szállítják el az épen maradt kiállítási tárgyakat. Szerdán a túrócszentmártoni, a vöröskői és a rozsnyói bányászati múzeum közel negyven munkatársa dolgozott a műkincsek és más kiállítási tárgyak menekítésén.

"Eddig sikerült elszállítani a megmentett kiállítási tárgyak mintegy háromnegyedét" - mondta el az MTI-nek a krasznahorkai vár és a betléri kastélymúzeum igazgatónője, Lázár Éva, hozzátéve, hogy a kiállítási tárgyak elszállítása a hét végéig befejeződik. A megmaradt műkincsek a betléri kastélyba, a kassai Műszaki Múzeumba és a Kelet-Szlovákiai Múzeumba kerülnek.

Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy a műtárgyak mintegy 90 százaléka átvészelte a tűzvészt, de az igazgatónő szerint csak a hét végére derül ki, hogy a műkincsek pontosan mekkora hányada maradt épségben.

A sérült darabok egy részét már elraktározták a vár tűz által nem károsított részében, de várhatóan még újabb, részben megégett darabok kerülnek elő a napokban. Azt már most tudni lehet, hogy néhány több száz éves, felbecsülhetetlen értékű fegyver és egy sor gyúlékony, egyedi használati tárgy - köztük néhány 18. századi bőrvödör - biztosan a tűz martalékává vált.

Továbbra sem lehet tudni azonban, hogy a tűzkárt szenvedett műkincsek felújítására hol kerül sor. Lázár Éva közölte, a Budapesti Történeti Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum is jelezte, hogy szívesen szerepet vállal a restaurálásban.

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) szerdán jótékonysági gyűjtést indított a vár felújítására - áll az intézménynek az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményében. A szlovák kulturális miniszter kedden a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta: a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet, a felújítás pedig "hónapok, nem pedig évek kérdése lesz."