Súlyos buszbaleset Svájcban, 22 gyerek meghalt

buszbaleset Svájcban, Valais
Vágólapra másolva!
Huszonnyolc ember, köztük huszonkét gyerek vesztette életét egy belga turistabuszon Svájcban szerdára virradóra. A busz egy síelésről tartott hazafelé, amikor nekiütközött egy alagút falának. A buszon tíz holland gyerek is utazott, de azt egyelőre nem tudni, hogy köztük is vannak-e halottak, az áldozatok azonosítása még zajlik.
Vágólapra másolva!

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Wallis (Valais) kantonban; a szerencsétlenségben 28 ember meghalt. Az áldozatok közül 22 gyerek. Huszonnégy gyerek megsérült a balesetben.

A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Siders (Sierre) városkánál egyelőre ismeretlen okból nekiütközött egy alagút falának - jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva. A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet a lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak.

A brit BBC úgy tudja, hogy összesen 52-en tartózkodtak a buszon, amely egy síelésről szállította volna vissza utasait Belgiumba. Az áldozatok családtagjai szerda délelőtt érkeznek Wallis kantonba pszichológusok kíséretében. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak.

Forrás: AFP/Sebastien Feval
A busz jobb oldala teljesen összeroncsolódott. A képre kattintva galéria nyílik!

A belga külügyminiszter tájékoztatása szerint a buszon utazó gyerekek nagy része 12 éves volt, a gyerekek egy keresztény csoport szervezésében utaztak síelni - írja a BBC. Svájci források szerint a busz relatíve új volt, és minden üléshez tartozott biztonsági öv is.

A hágai külügyminisztérium közlése szerint tíz holland diák is utazott a buszon, de azt egyelőre nem tudni, hogy közöttük is vannak-e halottak. A svájci holland nagykövet a helyszínre utazott. A svájci Valais kanton rendőrfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a mentőalakulatok számára a busz környéke olyan volt, mintha háborús helyszínre érkeztek volna. A hatóságok még mindig az áldozatok azonosításán dolgoznak.

Az alagútban 100 km/óra volt sebességhatár, még vizsgálják, hogy a busz betartotta-e a közlekedési szabályokat. Egy svájci újságíró a BBC-nek azt mondta, hogy a baleset idején az alagútban nem volt számottevő a forgalom. A belga külügyminiszter érthetetlennek nevezte a balesetet, mint mondta, "három busz utazott az alagútban, de csak az egyik szenvedett balesetet, méghozzá a nélkül, hogy bármelyik másik járműhöz hozzáért volna."