Sztárügyvéd védi az ámokfutó amerikai katonát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban jól ismert ügyvéd, John Henry Browne látja majd el annak az ámokfutó amerikai katonának a védelmét, aki a napokban  Afganisztánban hidegvérrel meggyilkolt 16 embert. Az ügyvéd szerint példás magatartású katonáról van szó, akit egy korábbi sérülése miatt nem lett volna szabad visszaküldeni szolgálatba.
Vágólapra másolva!

John Henry Browne ügyvéd védi majd azt az amerikai katonát, aki múlt vasárnap lemészárolt 16 civilt, zömmel nőket és gyerekeket Afganisztánban, a déli Kandahár tartományban.

A nyugati partvidék északi részén lévő Washington szövetségi államban praktizáló Browne telefonon már beszélt leendő védencével, akivel hamarosan Kuvaitban személyesen is találkozik majd. Az ügyvéd elmondta: a főtörzsőrmester kifejezetten kérte feletteseitől, hogy rá bízzák a védelmét, tekintve, hogy ő is Washington állambeli. A tárgyalást is valószínűleg egy Seattle melletti katonai támaszponton tartják majd.

John Henry Browne azt mondta a katonáról, hogy szelíd ember, aki nem viseltetett ellenszenvvel a muszlimok iránt. Jellemzése szerint kitüntetett katonáról van szó, aki példásan viselkedett a lövöldözés előtt. Az ügyvéd szerint a férfi nem volt alkalmas az afganisztáni szolgálatra, mert korábbi kiküldetése során a feje és teste is megsérült, ennek ellenére visszaküldték - írja a brit BBC.

Az ámokfutó katona személyazonosságát azóta sem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni: 38 éves, és két gyermek apja. Akár halálra is ítélhetik. Az ügyvéd tagadta azokat a korábbi híreket, hogy a férfinak alkohol-, illetve házassági problémái lennének. John Henry Browne szerint az ügy általános üzenete az, hogy "ő egy a fiaink közül", akivel tisztességesen kell bánni.

Forrás: MTI/EPA/Nakíb Ahmed
A mészárlás helyszíne

Browne ügyvéd tavaly egy leleményes ifjú bűnöző, Colton Harris-Moore, vagyis a "mezítlábas bandita" védelmét látta el. A nem egészen húszéves fiatalember nagyjából nyolcvan bűncselekményt követett el, egyebek között repülőgépeket, motorcsónakokat lopott, nyaralókba tört be. Maratoni hosszúságú bűnlajstroma ellenére mindössze hét év szabadságvesztésre ítélték, viszont eddigi kalandos életútja és talpraesettsége miatt valóságos mesebeli hős lett az Egyesült Államokban.