Vágólapra másolva!
Meghalt John Demjanjuk, a náci bűnözőként elítélt egykori KZ-őr - jelentette szombaton a Bajor Rádió, amelynek értesülését megerősítette a rosenheimi ügyészség.
Vágólapra másolva!

Az ukrán születésű Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönbüntetésre ítélte egy német bíróság, mert a sobibóri haláltáborban mintegy 25 ezer zsidó meggyilkolásában bűnsegédként működött közre. Az ítélet végrehajtását azonban - a 90 éves vádlott rossz egészségi állapota miatt - felfüggesztették.

A 2009 novemberében kezdődött müncheni perben Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg, a tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben, rezzenetlenül hallgatta végig.

Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk 1942-ben, a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, ahol a vádirat szerint a nácikkal való együttműködés mellett döntött. A háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek. A férfit 1988-ban halálra is ítélték háborús bűnökért Izraelben, a tanúk ugyanis a "Rettegett Iván" néven emlegetett SS-őrként azonosították, aki a treblinkai megsemmisítő táborokban kegyetlenül bánt a rabokkal. Az izraeli Legfelsőbb Bíróság azonban később felmentette, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy ő lett volna az egykori foglyok által "Rettegett Ivánként" emlegetett őr. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Később újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, és őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítőtáborban. A müncheni ügyészség 2009 márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, akit az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban kitoloncolt.