Szabadon engedtek egy amerikait Irakban

Vágólapra másolva!
Csereigény nélkül elengedett egy amerikai foglyot egy iszlám radikális csoport Irakban. A férfi kilenc hónapig volt fogságban.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedett egy volt amerikai katonát egy iraki radikális csoport. A katona tavaly nyár óta volt fogságban - írta a BBC.

Az "Ígéret Napja Brigád" elnevezésű csoport, amely Moszktada el-Szadr radikális muszlim jogtudóshoz hűséges, egy előre felvett sajtótájékoztató videón jelentette be a szabadon engedett nevét. A BBC azt írta, hogy a szóvivő nő egy Randy Michael nevű férfit említett.

A felvételen látható, hogy a férfi arról beszél, június óta volt fogságban, miután elrabolták. Az amerikai hivatalos közlemény szerint a férfi a bagdadi követségen van, miután átadták őt a radikálisok, de további információt nem kívántak közölni, így a férfi nevét sem erősítették meg.

A férfi felvételen hallható beszámolója szerint katonaként 2003-ban vetették be Irakban, de a tavalyi elrablásakor már civilként dolgozott az országban. Beszámolója szerint különböző helyeken tartották fogságban Bagdadon belül. Elmondta azt is, hogy a fogva tartói nem kértek cserébe foglyot, humanitárius okok miatt engedték szabadon.

A BBC helyi tudósítója szerint az amerikaiakat meglepte az eset.