Gumibottal zavarták szét a téli szünetről visszatérő Wall Street-i tüntetőket

occupy wall street, tüntetés, new york
Vágólapra másolva!
Erőszakos összecsapásokba torkollt New York szívében az amerikai Occupy Wall Street idei első tömegtüntetése, amelyet az antikapitalista mozgalom alapításának féléves évfordulójára rendeztek. A Manhattanbe hosszú téli kihagyás után visszatérő tüntetők közül sokat letartóztattak, a dulakodásban több rendőr is megsérült.
Vágólapra másolva!

Tömeges letartóztatásba torkollt helyi idő szerint szombat délután az Occupy Wall Street mozgalom New York-i tüntetése, amely a mozgalom alapításának féléves évfordulóját ünnepelte. A nagyvállalati gőgnek hadat üzenő, világszerte követőket szerző mozgalom tagjai New York belvárosában összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok a New York Times helyszíni beszámolója szerint több embert erőszakosan állítottak elő.

A lap szerint a tüntetők délután kezdték meg a felvonulást Manhattan déli részén, a Wall Streeten és a mozgalom születésének helyt adó Zuccotti park mellett. A menet egy ideig békés volt, de amikor a tüntetők hirtelen irányváltásokkal kijátszották a rendőröket, és bejutottak a Wall Streetre, elkezdődtek a letartóztatások. A New York Times azt írja, hogy a rendőrök egy falhoz szorítottak mintegy 100 embert, majd véletlenszerűen elkezdték letartóztatni őket. Egy nőt a nyakánál ragadtak meg, majd a fejét beleverték egy autó motorháztetejébe, délután összesen mintegy tucatnyi tüntetőt tartóztattak le - írták.

Szombaton éjfél előtt fél órával aztán a hatóságok elkezdték a tüntetők központjának számító park kiürítését. A Zuccotti parkban gyülekező emberekkel közölték, hogy nem maradhatnak a téren, de sokan szembeszegültek a rendőrökkel. A tüntetők szerint ugyanis egy korábbi megállapodás értelmében a parkot a városvezetés nem zárathatta volna be, és nekik joguk volt ott maradni. A rendőrök azonban benyomultak, és az egymásba karoló embereket egyesével verték bilincsbe, majd szállították el. Egy tüntető a New York Timesnak azt mondta, hogy amikor el akart sétálni, egy rendőr hátulról tarkón vágta gumibottal.

A Guardian című brit lap szerint az összecsapásokban három rendőr is megsérült, a bevitt tüntetők közül pedig legalább négy embert letartóztattak. Az akció után a parkot a hatóságok fémkordonnal vették körül, hogy megakadályozzák a tüntetők visszatérését.

Az Occupy Wall Street mozgalom tavaly december 17-én alakult New Yorkban, és azóta az Egyesült Államok más városaiban és világszerte is alakultak hozzá hasonló antikapitalista csoportok. A mozgalom a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségen akar változtatni, mivel úgy látja, hogy jelenleg a társadalom 1 százaléka a haszonélvezője a gazdasági rendnek, amelyet a 99 százalék megszenved. A nagyvállalatoknak és Wall Street-i menedzsereknek hadat üzenő mozgalom ezért forradalmi változásokat követel (a mozgalom céljairól és tavalyi indulásáról itt olvashat bővebben).

A szombati tüntetés szervezői azt ígérték, hogy a mostani demonstráció csak az első lesz a sorban, és a 2012-es tüntetéssorozatuk indulását jelzi. Az arab forradalmárokhoz hasonlóan városi tereket elfoglaló, köztereken sátorozó tüntetők ugyanis a télen visszahúzódtak, és szüneteltették a tiltakozást, de a tavasz érkezésével azt tervezik, hogy visszatérnek az amerikai városokba.