Maximális riadókészültség Toulouse-ban a zsidó iskola elleni merénylet után

Vágólapra másolva!
Skarlátvörös szintre emelik a terrorizmus elleni riadókészültséget Toulouse környékén a hétfői zsidó iskola elleni támadás után. A támadásban három gyerek és egy felnőtt vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb szintre emelte a párizsi vezetés a terrorizmus elleni riadókészültséget Franciaország délnyugati részén, Toulouse környékén a hétfői vérengzés után, amelyben négy embert, köztük három gyereket öltek meg.

Nicolas Sarkozy francia államfő személyesen jelentette be hétfőn este, a kormány főbb tagjaival tartott megbeszélés után, hogy a közterületek ellenőrzésére, különböző terrorizmusellenes intézkedések bevezetésére vonatkozó intézkedéscsomagot, az úgynevezett Vigipirate-tervet skarlátvörös szintre emelik. Ilyen még soha nem történt az országban. Az eddig érvényes (a 2005-ös londoni merényletek után bevezetett) szint a vörös volt.

Sarkozy azt is közölte, hogy a nyomozás szerint ugyanaz az ember követte el a hétfői, zsidó iskola előtti vérengzést és az elmúlt egy héten katonák ellen végrehajtott környékbeli támadásokat. Sarkozy egyébként nyilvánvalónak mondta a hétfői támadás antiszemita indítékát. Rendőri források ezt kiegészítve annyit mondtak, hogy alapvetően két feltevést vizsgálnak: az iszlamista vagy a szélsőjobboldali szálat. Toulouse-ban és környékén 130 nyomozó kutat a hétfő reggeli gyilkosság elkövetője után.