Mitt Romney nyert Obama hátországában

Vágólapra másolva!
Tovább erősítette pozícióját Mitt Romney abban a versenyben, amelynek tétje, hogy ki lesz a republikánus kihívója Barack Obama jelenlegi amerikai elnöknek a novemberi elnökválasztáson. Romney fölényes győzelmet aratott az Obama hátországának számító Illinois államban legfőbb riválisa, Rick Santorum felett. A meccs azonban még nincs lefutva, a komolyabb menetekre pedig közel egy hónapot kell majd várni.
Vágólapra másolva!

Különleges helyszíne volt kedden annak az előválasztási küzdelemnek, amelynek során eldől, ki lesz a republikánusok jelöltje a novemberi amerikai elnökválasztáson. A mostani fordulót Illinois államban tartották, amelyhez szoros kötődése van Barack Obama jelenlegi elnöknek. Itt indult be politikai karrierje, és az állam legnagyobb városában, Chicagóban működik mostani kampányközpontja is.

Még véget sem ért mindenhol a szavazás, de az exit poll adatokra hivatkozva több amerikai lap és tévécsatorna már bejelentette, hogy Mitt Romney nyerte az előválasztást. Az egykori massachusettsi kormányzó a voksok mintegy 50 százalékát kapta az első eredmények szerint, míg legnagyobb ellenfele, Rick Santorum korábbi szenátor több mint 30 százalékot szerzett. Rajtuk kívül még két másik politikus - Newt Gingrich és Ron Paul - is versenyben van, de egyik sem folytatott komoly kampányt ebben az államban, és támogatottságuk egyébként is elmarad Romneyéhoz és Santoruméhoz képest.

Forrás: AFP
Mitt Romney egy illinois-i kampányrendezvényen

Az illinois-i előválasztás nem jelent döntő fordulatot a küzdelemben, de tovább erősíti Romney pozícióját, aki eddig a legtöbb győzelmet aratta a félidőhöz érkező versenyben. Mind az ötven államban tartanak előválasztásokat, és hivatalosan a republikánusok augusztusi floridai gyűlésén döntik el az ott megjelenő küldöttek, hogy ki lesz a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, legalább 1144 küldött támogatására van szükség, és ezeknek a megszerzése a tétje az előválasztási küzdelemnek. A CNN összesítése szerint Romney 521 küldöttet tudhat maga mögött, míg Santorum ennek kevesebb mint a felét, 239-et.

Bár hasonló ígéretekkel (a szerintük nagyra nőtt állam leépítésével és Obama több intézkedésének visszavonásával) kampányolnak mindketten, vannak köztük látványos különbségek is. A korábban üzletemberként dolgozó Romney az amerikai viszonylatban liberálisnak tartott Massachusetts kormányzójaként jóval mérsékeltebb álláspontot képviselt több ügyben (például az abortusz engedélyezése), mint most. Nézeteinek változása miatt ugyanakkor a republikánus pártban meghatározó konzervatív szavazók közül sokan gyanakodva tekintenek rá, és sokkal hitelesebb jelöltnek tartják a politikai pályája során végig harcias konzervatívnak bizonyuló Santorumot.

Ezek a részben személyes jellegű különbségek láthatóvá váltak az illinois-i kampányeseményeken is. Romney azzal az üzenettel próbálta meggyőzni a választókat, hogy a versenyben lévő jelöltek közül ő rendelkezik elegendő tapasztalattal a válságból csak lassan talpra álló amerikai gazdaság felpörgetéséhez. Ellenfeleit ezért gazdasági szempontból "könnyűsúlyúnak" nevezte több rendezvényen is, akik szerinte nem értenek a munkahelyteremtéshez. Santorum erre azzal vágott vissza, hogy ez a választás nem egyszerűen csak a munkanélküliségről szól, hanem ennél általánosabb és egyben fontosabb kérdésekről. Szerinte ugyanis a mostani elnök a szabadságot akarja elvenni az emberektől a kormányzati szabályozás kiterjesztésével, és ennek megakadályozását tartja a legfontosabb feladatnak.

Forrás: AFP
Rick Santorum üdvözöl egy támogatót

A mostani forduló annyiban új fejlemény a kampányban, hogy megmutatta a Santorumhoz hasonlóan a konzervatív szavazók megnyerésére törekvő Newt Gingrich gyengeségét. Az egykori képviselőházi elnök az előválasztások kezdetén még jelentős támogatottsággal rendelkezett, de ez egyre olvadt, és a legutóbbi menetekben annak ellenére sem tudott nyerni, hogy a számára hazai terepnek számító déli államokban tartották az előválasztásokat. Most Illinois államban alig mutatta meg magát, és olyan hírek kezdtek el terjedni, amelyek szerint kezdenek elapadni anyagi forrásai. Márpedig stabil anyagi háttér nélkül nehezen tudja állni a sarat a küzdelemben, amelyben még több nagy állam is hátravan.

A komolyabb összecsapásokra ugyanakkor várni kell majd egy kicsit, a következő fordulók ugyanis viszonylag csekély jelentőséggel bírnak. Szombaton Louisiana államban lesz előválasztás, majd ez után másfél hétig szünet lesz, és csak április elején tartanak újabb szavazásokat. Ezek ráadásul csak kisebb államok lesznek, és komoly téttel bíró nagy államok csak április végén kerülnek sorra, amikor egyszerre lesznek előválasztások New York és Pennsylvania államban is. Utóbbi különösen fontos helyszín, ennek az államnak volt ugyanis a szenátora Rick Santorum, így ha Romneynak sikerül ott is legyőznie, akkor beviheti számára a kegyelemdöfést.

Persze addig még kemény küzdelem várható köztük, és várhatóan mindkét jelölt komoly erőfeszítéseket fog tenni a másik pozíciójának gyengítésére. Ezzel együtt intéznek támadásokat Barack Obama ellen is, akit az illinois-i forduló után mondott beszédében Romney a szerinte hibás gazdasági lépésekért bírált, Santorum pedig többek között azon élcelődött, hogy az elnök állandóan súgógép segítségével tartja nyilvános beszédeit.