Vándorló viaszfigura égeti a spanyol királyi házat

Inaki Urdangarin, spanyol királyi család korrupciós botránya, Palma de Mallorcában bírósági tárgyalásról távozik 2012. február 26-án
Vágólapra másolva!
Uralkodóhoz képest meglepően szerény körülmények között él János Károly spanyol király. Nem úgy sármos veje, Cristina ifánsnő férje. Az egykori válogatott kézilabdázó hamar a királyi család egyik legnépszerűbb tagja lett, de korrupció gyanúja lengi körül. Jótékonysági cégét állítólag arra használta fel, hogy állami eurómilliókat nyúljon le soha el nem végzett munkákért. János Károly bosszankodik, de még nem száműzte az udvarból a jövevényt, aki árnyékot vet a királyi családra.
Vágólapra másolva!

Sokáig úgy tűnt, minden összejött a jóképű sportembernek. Olimpiai érmek, diploma, olimpiai bizottsági tagság, menő vállalkozások, sok milliós ház, jól fizető állás, sőt egy sportrajongó hercegnő keze, aztán egészséges gyerekek hosszú sora. A többszörös spanyol válogatott, majd csapatkapitány barcelonai kézilabdás, Inaki Urdangarin joggal érezhette úgy, hogy megfogta az isten lábát.

A belga és baszk felmenőkkel rendelkező, apai ágon baszk kisnemesi családból származó fiatalember sportérdemeiért apósától, János Károly spanyol királytól nagykeresztet, a király vejeként pedig a madridi panoptikumtól viaszszobrot kapott a királyi családot bemutató teremben. Bár Cristina infánsnő, a spanyol királyi pár középső gyermeke hitveseként hivatalos udvari rang nem illeti, sokan mégis csak Palma de Mallorca hercegeként emlegetik. A jóképű, nyájas modorú Urdangarin a spanyol királyi udvar egyik legnépszerűbb tagjává vált.

Megdöbbent

Érthető az a döbbent zavartság, amely az arcán tükröződött a televíziós felvételek tanúsága szerint, amikor február végén a Palma de Mallorca-i bíróságra tartva őt szidalmazó tüntetőkkel találta szembe magát. Pedig sejthette, hogy a körülötte pár hónapja gyülekező korrupciógyanús ügyek miatt sokak szemében szálka lett.

Forrás: AFP/Jaime Reina
A bíróságra menet

Tavaly ősz végén derült ki, hogy a négygyerekes hercegnői hitves gyanús ügyletekben lehet érintett. A középpontban egy általa alapított, elvileg nonprofit tanácsadó cég, az Instituto Noos (Noos Intézet) áll, amelynek 2004 és 2006 között ő volt az elnöke. Az intézet egyik vezető támogatója volt, és a társaság egyúttal azt állította, hogy könyvelője a királyi udvar gazdálkodását is felügyeli. Az intézet sok millió eurós szerződéseket kötött rendezvényszervezésre és tanácsadásra különböző, Baleár-szigeteki, illetve valenciai helyi önkormányzatokkal.

Kiszipkázott állami milliók

A spanyol sajtóba kiszivárgott értesülések szerint Palma de Mallorca-i ügyészek azt állítják, bizonyítékaik vannak, hogy az intézet valójában fedőcég volt, amely jelentős mértékben túlszámlázta az általa vállalt tevékenységet, sőt esetenként olyan munkáért kapott busás javadalmazást, amelyet el sem végzett. "Teljesen aránytalan a feladathoz képest (...) fiktív költségvetésen alapult, amelyben egyetlen valós költség sem szerepelt" - jellemezte José Castro nyomozóügyész még tavaly decemberben az egyik, 1,2 millió euróról szóló szerződést.

A spanyol sajtó kimerítő részletességgel taglalta a gyanús ügyleteket, amelyek között szerepel többek között félmillió eurós adóelkerülés egy súlyos beteg gyerekekkel foglalkozó alapítványon keresztül, vagy éppen egy futballstadionról készített 13 oldalas gazdasági jelentés, amelyért 700 ezer eurót számláztak ki.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Itt még családi körben

A nyomozók szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy az Instituto Noos kizárólag azzal foglalkozott, hogy pénzt csurgasson más cégekbe, többnyire Urgandarin és üzlettársai nevéhez köthető vállalkozásokba. Spanyol lapértesülések szerint a cég által elnyert, összesen 5 millió euró értékű állami megbízásokból 3,2 millió került a királyi vő érdekeltségébe tartozó társaságokhoz, többek között belize-i és nagy-britanniai cégekhez.

Rossz hírbe hozta a királyi családot

Ügye rossz fényt vet a királyi családra is. A Guardian című brit lap egy régebbi cikkében arról írt, hogy eddig létezett egyfajta íratlan szabály, amely szerint az újságírók nem bolygatták a királyi család ügyeit, aki mégis kíváncsiskodott arról, hogy a király létére viszonylag szerényen élő János Károly mire költi évi közel 300 ezer eurós (86 millió forint) bruttó fizetését, udvariasan megkérték, ne firtassa az ügyet.

Ez azonban már a múlté, a spanyol gazdasági helyzet katasztrofális, a munkanélküliség rendkívül magas, Spanyolország a recesszió felé fordult, így a lehető legrosszabbkor érik korrupciós vádak a királyi család egyik tagját, aki a feltételezések szerint társadalmi helyzetével visszaélve tenyerelt rá állami pénzekre. A királyi család népszerűsége is megsínylette az ügyet, a spanyol állami szociológiai kutatóközpont felmérése, amely az uralkodói háztartás társadalombeli elfogadottságát vizsgálja, tavaly év végén a felmérés 17 éves története során első alkalommal mutatott ki 50 százaléknál alacsonyabb bizalmat. A sajtóban is több spanyol bízott, mint János Károly udvarában.

Forrás: AFP/Pedro Armestre
Tiltakozók Mallorcán

A királyi család igyekszik távol tartani magától a besározódott rokont, már tavaly decemberben jelezték, hogy "kevésbé példamutatónak" tekintik viselkedését, és közölték, Urdangarin belátható időn belül nem vesz részt a királyi ház eseményein. Karácsonyi beszédében maga a király is utalt az ügyre, amikor arra utalt, hogy az igazságszolgáltatás mindenkire egyformán lesújt.

Hivatalosan még nem gyanús

A spanyol sajtóértesülések szerint egyelőre nem tervezik Urdangarin kitaszítását a királyi családból, bár a madridi panoptikumban már áthelyezték a viaszfiguráját. A királyi család tagjait bemutató figurák közül átkerült az olimpikonok termébe, amelyet a spanyol kézilabda-válogatott tagjaként két - olimpián megszerzett - bronzérme révén érdemelt ki. Ennek híján - a Telegraph brit lap szerint - akár a raktár mélyére is kerülhetett volna a figurája.

Forrás: AFP/Jaime Reina
Ártatlannak vallja magát

Pedig hivatalosan még nem gyanúsították meg semmivel, csupán meghallgatásra idézte be a mallorcai bíróság február végén. Hétfőn az El País - amely a spanyol napilapok közül élen járt az ügy részleteinek kibogozásában - azt állította, összesen öt bűncselekmény, többek között csalás és okirat-hamisítás, közpénzek hűtlen kezelése, hatóság félrevezetése miatt keveredett gyanúba.

Urdangarin kitart ártatlansága mellett, a meghallgatások előtt azt mondta, együttműködik a hatóságokkal, hogy tisztázhassa a szerinte alaptalan gyanút, utána pedig közölte, a bíróság elé tárta vétlenségét alátámasztó bizonyítékait. Az El País szerint azonban lesz olyan ügy, amelyben Urdangarin nem ússza meg a vádemelést.