Tűzharc alakult ki a toulouse-i gyilkos lakásánál

Lövöldözés Toulouse-ban, franciaország, egy férfi többeket meggyilkolt egy zsidó iskola előtt, kommandósok a körbezárt toulouse-i ház közelében
Lövöldözés történt Toulouse-ban 2012 márciusában. Egy dzsihadista férfi többeket meggyilkolt egy zsidó iskola előtt. A kommandósok körbezárták az épületet, ahol később végeztek a merénylővel.
Vágólapra másolva!
Negyed tizenkettő magasságban rátörték az ajtót a lakásába zárkózott toulouse-i gyilkosra. A férfit több mint egy napja győzködik a rendőrök, hogy adja meg magát. Eleinte egyezkedett, aztán megszakadt vele a kapcsolat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön fél tizenegykor ugrásra kész kommandósok vették körbe a toulouse-i gyilkos otthonát. Francia médiajelentések szerint már bejutottak a mellette lévő lakásba is, és csak a franca belügyminiszter utasítására várnak, hogy megkezdődjön a férfi elfogása. A Reuters szerint három robbanás halatszott a férfi lakása közelében, ahonnan a robbanások után fekete füst szállt föl. Francia jelentések továbbra is csak találgatják, hogy Mohammed Merah életben van-e még, vagy végzett magával az éjszaka, miután szerda este 11 óra óta nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot. A FranceInfo szerint a mostani robbantások sokkal hangosabbak voltak, mint az éjszakaiak.

A France24 helyszíni tudósítója szerint a rendőrök úgy parkoltak a mikrobuszaikkal, hogy a média képviselői ne lássanak rá Merah otthonára. A tudósító szerint ez annak a jele, hogy az akció már elkezdődött, vagy hamarosan el fog kezdődni. Néhány perccel 11 óra előtt egy baleset rohamenntő parkolt le a ház mellett a közbezárt épület mellett - közölte az AFP.

A francia Le Monde szerint 11 órakor a rendőrség behatolt Merah lakásába. Az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a rajtaütés perceken belül véget ér. Negyed tizenkettőkor a rendőrség az AFP-nek megerősítette, hogy bejutottak a lakásba. A francia TF1 szerint Merah a lakásának a fürdőszobájában van. A France24 egy helyi újságra hivatkozva azt írja, hogy Merah halott, de ezt hivatalos források nem erősítették meg.

A Le Monde szerint több tucatnyi lövés és egy robbanás hallatszott a lakás irányából fél tizenkettőkor. A France 24 szerint tűzharc alakult ki, hivatalos rendőrségi források szerint a rendőrség kábító gázt vetett be, hogy lefegyverezze a férfit. Az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Merah életét vesztette, hivatalos források egyelőre nem erősítették meg a hírt.

Nem számítana sikernek, ha a francia rendőrök nem tudnák élve kihozni a házából azt a férfit, aki Toulouse-ban barikádozta el magát, miután egy iskola előtt megölt három zsidó diákot és egy felnőttet - mondta az [origo]-nak egy túsztárgyalásban jártas magyar szakértő. Szerinte elképzelhető, hogy a férfi arra játszik, hogy a rendőrök lőjék le, így hőssé válhatna.

Merah többször is ígérte, hogy megadja magát

Csütörtökre virradóra több robbanás is történt a toulouse-i gyilkos háza körül, a 24 éves algériai származású Mohammed Merah házát szerdára virradóra zárták körbe a rendőrök, miután "megdönthetetlen bizonyítékot" szereztek arra, hogy a férfi gyanúsítható a hétfőn, egy toulouse-i zsidó iskola előtt elkövetett vérengzéssel.

A BBC jelentése szerint szerdán éjjel több lövés és egy robbanás is történt a toulouse-i ház környékén, később további három robbanást is hallott a BBC helyi tudósítója. Az első robbanás után a toulouse-i alpolgármester azt mondta, hogy véget értek a tárgyalások Merahhal, és megkezdődött a támadás.

Később a francia belügyminisztériumból származó források azt mondták, hogy egy olyan művelet vette kezdetét, amellyel nyomást igyekeznek helyezni Merahra. A francia belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a robbantásokkal megpróbálták kizökkenteni Meraht, aki "úgy tűnik, meggondolta magát, és nem adja meg magát a rendőrségnek".

A francia belügyminiszter csütörtökön reggel azt mondta, hogy egyelőre csak bízni tudnak abban, hogy Merah még életben van, miután szerda este 11 óra óta nem tudtak kapcsolatba lépni vele - írja a francia Le Monde internetes kiadása. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy éjszaka két lövést is hallottak, amikről nem tudják, hogy honnan származnak.

A férfi fel van fegyverezve

Merah otthonába szerdára virradóra próbált meg behatolni a rendőrség, azonban a magát al-kaidásnak valló férfi két rendőrt is meglőtt, ezóta tart a patthelyzet a környéken. A férfinál a hatóságok szerint többféle lőfegyver, Kalasnyikovok, Uzik, pisztolyok, valamint elképzelhető, hogy gránátok is vannak.

Forrás: AFP
Mohammed Merah áll egy autó előtt egy róla készült korábbi videón

Szerdán a férfi többször is megígérte, hogy megadja magát, azonban erre nem került sor. A Toulouse sűrűn lakott részén lévő lakótelepi ház környékét lezárták, lekapcsolták a gázt, a villanyt és a közvilágítást is. Merah szomszédjait szerdán evakuálták a környékről. A férfi bátyját letartóztatták, és több családtagját is megtalálták. Merah anyját a helyszínre vitték, azonban a nő nem volt hajlandó beszélni a fiával, arra hivatkozva, hogy úgysem tudna hatni rá.

"Felemelt fejjel" magyarázná meg tetteit Merah

A francia államügyész szerdai sajtóértekezletén megerősítette, hogy Merah szerdán egy előre kiválasztott katona megölésére készült, valamint két rendőrt is meg akart gyilkolni Toulouse-ban, akiket már szintén kinézett magának előre. A belügyminiszter szerint a toulouse-i rendőrség két vezetője volt a célpont. Hétfőn Merah a zsidó iskola előtt három gyereket, valamint egy rabbit ölt meg. Korábban két támadást is végrehajtott, az elsőben egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montauban városban három fiatal katonát.

Mohammed Merah az AFP hírügynökség szerint azt mondta, inkább életben maradna, hogy "felemelt fejjel" megmagyarázza a tetteit, mint hogy mártírként meghaljon. Egy magát a merénylőnek kiadó férfi egyébként szerdára virradóra felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, "az csak a kezdet". A telefonban a férfi tette okai köré sorolta felháborodását, amiért megtiltották a muszlim nők teljes testét fedő ruházat viselését, és bírálta a francia szerepvállalást Afganisztánban. A férfi ezenfelül közölte, hogy az izraeliek palesztin gyerekeket ölnek, azért támadt ő zsidókra.

Afganisztánban börtönben is ült

Merah 2010-ben bevonult a francia idegenlégióba, de már az első napon kitették onnan. A rendőrség 18 erőszakos cselekedetért tartotta nyilván, kisstílű bűnözőnek könyvelték el. Két hete bíróság elé is kellett állnia, mert jogosítvány nélkül vezetett. A férfit állítólag korábban már egyszer letartóztatták az afganisztáni Kandaharban. A kandahari börtön vezetője azt mondta, a férfi bombákat helyezett el, ezért tartóztatták le. Azt mondta, Merah hároméves börtönbüntetését töltötte, ám egy, a tálibok által végrehajtott tömeges szökésben elmenekült. Merah ügyvédje csütörtökön cáfolta, hogy védence 2007-2008 tájékán nem lehett a kandahari börtön fogja, mert akkor éppen egy francia börtönben raboskodott.