Halál várhat a vérengző amerikaira

Vágólapra másolva!
A tizenhétrendbeli emberöléssel vádolt ámokfutó, Robert Bales őrmester tárgyalása évekig eltarthat. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nem zárta ki, hogy halálra ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Tizenhétrendbeli emberölés lesz a vád az ellen az amerikai katona ellen, aki nem egészen két hete válogatás nélkül agyonlőtt afgán civileket Dél-Afganisztánban - közölte egy amerikai kormányzati illetékes. A jelenleg az Egyesült Államokban, egy Kansas állambeli támaszponton fogva tartott 38 éves Robert Bales őrmester ellen hét pontban, többek között emberölés és emberölési kísérlet miatt emelnek vádat várhatóan pénteken - mondta el a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Az ámokfutás után hosszú ideig 16 halálos áldozatról beszéltek amerikai és afgán tisztségviselők egyaránt.

Bales ügyvédje többek között arra hivatkozott, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba. Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a katonát március 11-én éjjel Kandahár tartományban, hogy elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban civileket mészároljon le, köztük kilenc gyereket és három nőt. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nem zárta ki, hogy az őrmestert halálra ítélhetik.

A tálibok szóvivője a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, nem bíznak a bírósági tárgyalásban, és bosszút fognak állni az amerikai erőkön.

Bales a gyilkosságok egyetlen gyanúsítottja, annak ellenére, hogy korábban felvetődött, hogy még egy amerikai részt vehetett a lövöldözésben. Ügyvédje szerint az őrmester részeg volt a gyilkosságok éjszakáján, és nagyon kevésre emlékszik a történtekből. A tárgyalás évekig eltarthat, miközben az afgán fél gyors és határozott ítéletet vár az ügyben.