Japán szellemhajó sodródik a kanadai partoknál

Vágólapra másolva!
Legénység nélkül sodródó elhagyott halászhajót fedeztek fel a kanadai partok közelében. A hajót feltehetően a tavalyi pusztító japán földrengést követő szökőár sodorta el. Ez lehet az első nagyobb, a szökőár által elsodort tárgy, amely átjutott a Csendes-óceánon.
Vágólapra másolva!

Magában sodródó japán halászhajót fedezett fel a kanadai parti őrség egyik repülőgépe 275 kilométerre a British Columbiához tartozó Haida Gwaii szigetektől. A hajót feltehetően még a tavaly márciusi pusztító japán földrengést követő cunami mosta ki a nyílt vízre. Valószínűleg ez az első, a szökőár által elsodort nagyobb méretű tárgy, amely elérte Észak-Amerika partjait. A Hokkaidóban regisztrált 210 láb (65 méter) hosszú hajón feltehetően senki nem tartózkodik - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala.

A kanadai közlekedési minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri, merre sodródik a hajó, hogy elkerüljék a szennyezést, vagy hogy forgalmasabb hajóútvonalra sodródjon. Arra számítanak, hogy a hajót lassan dél felé viszik az áramlatok, és még ötven napig nem kerül a partok közvetlen közelébe.

Forrás: Kanadai Belügyminisztérium

A szökőár hawaii kutatók szerint összesen 25 millió tonna törmeléket okozott, amelyből 4-8 millió tonna mosódott ki az óceánra, és 1-2 millió tonna jelenleg is a víz felszínén sodródik. A hordalék javát 2014 márciusára várják az észak-amerikai partoknál.