Kiszivattyúzták az üzemanyagot a Costa Concordiából

elsüllyedt a Costa Concordia luxushajó, hajószerencsétlenség, baleset, olaszország,
Vágólapra másolva!
Mind a 2300 tonna üzemanyagot kiszivattyúzták a januárban szerencsétlenül járt olasz luxushajó tartályaiból. Még egy évbe is beletelhet, mire teljesen eltüntetik a hajóroncsot.
Vágólapra másolva!

Szombatra virradóra befejeződött az üzemanyag kiszivattyúzása a Tirrén-tengeren januárban hajótörést szenvedett Costa Concordia óceánjáró tartályaiból - közölték a feladattal megbízott cégek.

A Giglio szigeténél zátonyra futott, majd felborult luxushajóból a 2300 tonna olajat 32 napos folyamatos szivattyúzással távolították el. Közben tíz napon át rossz idő is nehezítette a munkát, amelyet a holland SMIT és az olasz NERI vállalat végezett el húsz különböző speciális úszó gépezet segítségével.

Az olaj eltávolítása azért volt fontos és sürgős, mert a hajótörés térségében védett tengeri élőlények élnek, és az üzemanyag kiszabadulása nagy pusztítást okozott volna köztük. A hajóroncs eltüntetése várhatóan 10-12 hónapig tart majd.

A január 13-i szerencsétlenségben összesen harminc ember halt meg, két főt eltűntként tartanak számon. Csütörtökön búvárrobotok segítségével öt holttestre bukkantak a roncsban.