Változtatna a szlovák állampolgársági törvényen Fico

Vágólapra másolva!
Megváltoztatná a szlovák állampolgárságról szóló törvényt Robert Fico szlovák kormányfő. Fico erről az Új Szó pozsonyi magyar lapnak beszélt egy interjúban. Az általa felvetett módosítás azonban nem érintené azokat a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat, akik a magyar állampolgárságot az Orbán-kormány által elfogadott könnyítéseknek köszönhetően vették fel.
Vágólapra másolva!

Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint Szlovákiában meg kell változtatni az állampolgárságról szóló törvényt, mivel nem szabad, hogy a más országok állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat.

"Egy dolgot kell megváltoztatnunk - világosan mondom - ez az állampolgársági törvény: nem szabad, hogy a más ország állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat. Az állampolgárság felvételét viszont lakhelyhez kell kötnünk" - mondta Fico az Új szó című szlovákiai magyar napilap szombati számában vele készített interjúban. Fico azt mondta, ezt kivéve nem látja értelmét, hogy más, nemzetiségi jellegű témával foglalkozzon.

A Robert Fico előző kabinetje idején módosított - jelenleg hatályban lévő - szlovák állampolgársági törvény alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki más ország állampolgárságát felveszi.

Mivel a szlovák jogszabály jelenlegi formája nem tesz említést a szlovák állampolgárság elvesztésének okai és az érintett személy lakhelye közti összefüggésekről, a leendő szlovák miniszterelnök által jelzett törvénymódosítás csak egy olyan kivételnek a jogszabályba való beiktatásával oldható meg, amely kimondaná, hogy szlovák állampolgárságukat - egy másik ország állampolgárságának felvétele esetén - nem veszítik el azok, akik lakhellyel rendelkeznek abban az országban, ahol állampolgárságot szereztek. Egy ilyen kivétel megadása azonban nem érintené azokat a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat, akik éppen annak köszönhetően jutottak magyar állampolgársághoz, hogy a vonatkozó magyar törvény nem köti magyarországi lakhelyhez a magyar állampolgárság megszerzését.

Robert Fico a lapinterjúban ismételten megerősítette: kormánya nem változtat a szlovákiai magyarok status quóján. Arra a kérdésre, hogyan reagálnának arra, ha a kisebbségi szervezetek módosításokat indítványoznának a hatályos szabályokban, Robert Fico azt válaszolta: ez attól függ, mit kérnének.

A leendő szlovák kormányfő jelezte: feltételezi, hogy viszonylag hamar találkozni fog Orbán Viktorral. "Már áprilisban, a lengyelországi V4-es kormányfői csúcson leülhetünk" - jelentette ki Robert Fico. Rámutatott: a szomszédság okán és amiatt, hogy Szlovákiában nagy arányban magyar kisebbség él, szükségesnek tartja a találkozót. Hozzátette: feltételezi, hogy gazdasági és szociális kérdésekről fognak beszélgetni. "Remélem, hogy Orbán úrral normális kommunikációs módot találunk, noha más világlátása van, mint nekem. Partnerként fogunk tárgyalni" - mondta el a szlovák kormányfői poszt várományosa.

A Malina-Zák Hedvig-ügyről Fico azt mondta, hogy szerinte ezt a témát nem jól "kezeli" a sajtó. "A közvélemény nem is tudja, hogy ez jogilag már rég meg van oldva. A bűnüldöző szervek szerint az eset, úgy, ahogy Malina Hedvig leírta, nem történt meg. Az ügy ezzel lett lezárva, miközben a nyilvánosság azt hiszi, hogy az ügy kapcsán még mindig az alapkérdést oldják (meg)" - mondta Robert Fico. Szerinte a bűnüldöző szervek ma már csak azt a kérdést firtatják, hogy Malina Hedvig olyan információkat adott-e, amelyek alapján büntetőjogilag felelősségre lehet-e őt vonni.