Merkel pártja nyert a választáson

Vágólapra másolva!
Az exit-poll eredmények szerint a legkisebb német tartományban vasárnap tartott választáson a Kereszténydemokrata Unió legyőzte a szociáldemokratákat. A pártok azonban már korábban jelezték, hogy nagykoalícióban kívánnak kormányozni. 
Vágólapra másolva!

Az első gyorsfelmérés alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) maradt a németországi Saar-vidék legerősebb pártja, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) viszont kiesett a parlamentből a vasárnap tartott választás eredményeként. Ez volt az első az idén esedékes három tartományi parlamenti választás közül Németországban.

A legkisebb német tartományban 800 ezer választópolgár járulhatott az urnákhoz, a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló, az ARD és ZDF televízióban ismertetett exit poll felmérés szerint az Angela Merkel kancellár vezette CDU a szavazatok 34,5 százalékát szerezte meg, s ezzel a legerősebb párt maradt a Saar-vidéken. A két párt előre jelezte, hogy nagykoalícióban kívánja kormányozni a Franciaországgal és Luxemburggal határos tartományt, amelynek 55 fős parlamentjében az exit-poll szerint 36 képviselői helyre számíthatnak. Ha ténylegesen is a CDU győzött, Annegret Kramp-Karrenbauer megtarthatja a miniszterelnöki tisztséget.

A szabaddemokraták - akik a CDU-val és a Keresztényszociális Unióval (CSU) közösen alkotják a szövetségi kormányt - a tartományi választáson a szavazatok 1,5 százalékát szerezték meg, s ezzel kiestek a helyi törvényhozásból, jóllehet az előző - 2009-ben tartott - választáson még 9,2 százalékot kaptak.