Több ezer dollárt kaptak a lemészárolt afgánok családjai

Vágólapra másolva!
Kárpótlást kaptak azok az afgán családok, amelyeknek a tagjait március elején lemészárolta az amerikai Robert Bales őrmester. A családok 46 ezer dollárt kaptak minden halott családtagjukért, és tízezer dollárt a sérültekért.
Vágólapra másolva!

Kárpótlást fizettek azoknak az afgán családoknak, amelyek elveszítették a hozzátartozóikat a kandahári mészárlásban - tudta meg a BBC. Az amerikai Robert Bales őrmester március elején 17 afgán civilt lőtt agyon válogatás nélkül Dél-Afganisztánban. A BBC szerint a családok 46 ezer dollárt (közel 10 millió forintot) kaptak minden halott családtagjukért, és tízezer dollárt a sérültekért.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizetette ki a kárpótlást. A BBC szerint a családtagok egy privát találkozón vettek részt, ahol jelen volt az amerikai hadsereg és a NATO vezetése alatt álló ISAF-erők képviselője. A találkozón közölték velük, hogy néhány szemtanút az Egyesült Államokba utaztatnának Bales őrmester tárgyalására, a többiek pedig videokapcsolaton keresztül vehetnek részt a tárgyaláson.

A jelenleg az Egyesült Államokban, egy Kansas állambeli támaszponton fogva tartott 38 éves Robert Bales őrmester ellen hat vádpontban, többek között emberölés és emberölési kísérlet miatt emeltek vádat.

Bales ügyvédje többek között arra hivatkozott, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba. Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a katonát március 11-én éjjel Kandahár tartományban, hogy elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban civileket mészároljon le, köztük kilenc gyereket és három nőt. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter nem zárta ki, hogy az őrmestert halálra ítélik.