Vesztésre áll a tbc elleni harc

Vágólapra másolva!
Magyarországon és Nagy-Britanniában is emelkedik a tuberkulózisos betegek száma, az Egészségügyi Világszervezet pedig egy új baktériumra hívja fel a figyelmet. Az új törzs ellenáll az antibiotikumoknak, és azoknál a betegeknél fejlődik ki, akiknél rosszul kezelik a betegséget. Évente közel hétmillióan halnak meg a fertőzésben, legtöbben a fejlődő országokban.
Vágólapra másolva!

"A harc, amelyet a tuberkulózis új, az antibiotikumoknak ellenálló törzse ellen vívunk, a világ néhány részén már elveszett" - írja az angol Guardian az Egészségügyi Világszervezet egyik szakérőjére hivatkozva. A lap szerint Nagy-Britanniában a felmérések a korábbiaknál öt százalékkal több tuberkulózisos megbetegedést mutatnak.

"Ez alapvetően akkor esik meg, amikor az egészségügyi rendszer tönkremegy" - mondta Paul Nunn, az Egészségügyi Világszervezet tbc-ért felelős részlegének vezetője. Az amúgy megelőzhető és gyógyítható betegség kezelése ugyanis hat hónapon keresztül precíz gyógyszerezést igényel. Az olyan helyeken viszont, ahol az egészségügy alulfinanszírozott, a betegek szegények, vagy az orvosok nem elég képzettek, a kezelés hamar kudarcba fulladhat, és ez ahhoz vezethet, hogy pácienseknél a gyógyszernek ellenálló baktériumtörzsek fejlődnek ki. Egy nem diagnosztizált tuberkulózisos személy tíz másikat is megfertőzhet egy évben - teszi hozzá a lap.

"Ördögi kör jön létre, mert ha új gyógyszerek jelennek meg, akkor azok túl drágák, tehát nincsen kereslet" - mondta Nunn. Kereslet nélkül pedig az árak nem csökkennek. "Ha ezzel nem szállunk szembe, akkor azon fogjuk kapni magunkat, hogy sokkal több embernél diagnosztizálunk gyógyszerrezisztens törzseket" - mondta Nunn. Szerinte az egykori Szovjetunió területén "már elveszítettük a csatát", az olyan országokban pedig, mint például India vagy Kína, hatalmas erőfeszítésekre van szükség. Az orvos szerint globálisan egyelőre csak a tbc-s megbetegedések öt százalékáról van szó, de a hanyag kezelések miatt hamarosan sokkal nagyobb problémával kell szembenézni.

Százharminc év telt el azóta, hogy a német Robert Koch felfedezte a tuberkulózis kórokozóját, a tbc-baktériumot. Abban az időben a tuberkulózis minden hetedik embert megölve dübörgött keresztül Európán és Amerikán. A betegség még ma is járványnak számít a világ nagy részén, évente hétmillióan halnak meg miatta, főleg a fejlődő országokban. Ráadásul a HIV-vírussal együttesen katasztrofális következményei vannak: 2010-ben több mint 350 ezer HIV-vírussal fertőzött ember halt meg tuberkulózisban.

Magyarországon egyre többen betegek

Brit felmérések szerint a szigetországban 9042 új tuberkulózisos beteget regisztráltak 2011-ben, miközben 2010-ben csupán 8587-et. Egy a Guardiannak nyilatkozó szakértő szerint azonban fenntartással kell kezelni az emelkedő számokat, mert azok nem feltétlenül pontosak, így egyelőre még korai emelkedő trendről beszélni. Az uniós és a magyar felmérések az elmúlt években csökkenő számokat mutattak, de Magyarországon 2010-ben csekély mértékben ugyan, de szintén emelkedett a tuberkulózisos megbetegedések száma, ráadásul a gyógyszerrezisztens betegek száma az egész kontinensen nőtt az utóbbi időben.

Az Európai Unió összesített felmérése csökkenő számokat mutat, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2006 és 2010 között több mint 13 ezerrel lett kevesebb a tuberkulózisos betegek száma (Norvégiát és Izlandot is beleszámolva). A gyógyszerrezisztens baktériumok száma azonban nő.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Az eredmény szerint az új tbc-s esetek körében 13,7 százalékos a gyógyszerrezisztensek száma, amely kicsivel nagyobb mint 2009-ben (akkor 12 százalék volt). A korábban már kezelt páciensek esetében szintén nőtt az ellenállók száma. A jelentések szerint az európai régióban több mint 29 ezer beteg számít gyógyszerrezisztensnek.

Magyarországon az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2011-es évkönyvében szereplő adatok szerint összesen 1256 tuberkulózisos beteget tartottak nyilván a gondozók 2010. december 31-én, amely 136 fővel több az egy évvel korábbinál. A tuberkulózisos betegek száma egyébként évek óta csökkenő tendenciát mutatott, 1970-ben például még közel 82 ezer beteget tartottak nyilván, és ez a szám egészen 2010-ig szinte minden évben csökkent.

A jelenlegi emelkedésnek az intézet szerint az egyik oka a leszakadt, elszegényedett, egészségtelen életmódot folytató társadalmi réteg szélesedése. A tbc ugyanis a rossz szociális körülmények között élő emberek körében terjed. A másik ok a rosszul kooperáló betegek "eltűnése". 2010-ben mintegy 150 ilyen fertőző beteg volt ismeretlen tartózkodási helyen az országban.