Ingyenes lesz a tömegközlekedés az észt fővárosban

Vágólapra másolva!
A tallinni polgármester szerint a környezetet fogják óvni, ellenfelei viszont úgy vélik, inkább népszerűségvadászatról van szó.
Vágólapra másolva!

Ingyenes lesz a tömegközlekedés 2013. január 1-jétől a 416 ezres észt fővárosban, Tallinnban - közölte Edgar Savisaar polgármester. Tallinn a finn és az orosz turisták közkedvelt célpontja, és az első európai főváros, ahol bevezetik az ingyenes tömegközlekedést. Edgar Savisaar polgármester szerint az intézkedéssel Tallinn egyben "az európai zöldmozgalom zászlóshajójává" is válik, lakosai pedig fellélegezhetnek.

A jegyeladásokból származó bevételek jelenleg a tömegközlekedésre fordított kiadásoknak 33 százalékát fedezik. Helyi médiaértesülések szerint a döntés mintegy 20 millió euróba kerül majd, de tisztségviselők azzal érvelnek, hogy annak következményeként jócskán csökkenni fog a forgalomban részt vevő gépkocsik száma.

A polgármester ellenfelei pazarlásnak tartják az intézkedést, amely szerintük a hajléktalanok menedékévé teszi a tömegközlekedési eszközöket, valamint azt állítják, hogy Savisaar így próbálja népszerűsíteni a parlamentben ellenzékben lévő pártját, az Észt Centrumpártot.

Egy hétfői felmérés szerint a balközép centrumpárt elvesztette vezető szerepét az ellenzéken belül a Szociáldemokrata Párttal szemben.