Nem tudják megállítani az északi-tengeri gázszivárgást

Vágólapra másolva!
Vasárnap óta szivárog mérgező, gyúlékony gáz egy északi-tengeri olajfúró platformból, de forrását még nem sikerült azonosítani. A Total olajkitermelőjéről már több mint kétszáz alkalmazottat evakuáltak, és a Shell is kivonta számos dolgozóját egy közeli állomásáról. A fúrótorony környékén tilalmi zónát jelöltek ki.
Vágólapra másolva!

Tilalmi zónákat jelöltek ki az Északi-tengeren az Elgin fúrótorony közelében, miután vasárnap óta folyamatos gázszivárgást észlelnek. A parti őrség a toronytól számított két mérföldes sugarú körben hajózási tilalmat rendelt el, és egy három mérföldes területet lezárt a repülőgépek elől is - írja a brit BBC.

A beszámolók szerint gázfelhő veszi körül a tornyot, amely mindössze 240 kilométerre található Aberdeentől. A Total tulajdonában lévő olaj- és gázkitermelő platformról 238 dolgozót hétfő hajnalban helikopterrel evakuálták. Később pedig a Shell vonta ki az Elgin közelében lévő bázisáról 85 olyan dolgozóját, akiknek munkája nem létfontosságú. Az olajcég szerint csak elővigyázatossági intézkedésről van szó.

A Total közlése szerint a helyzet stabil, bár egyelőre nem sikerült azonosítani a szivárgás forrását, és életbe léptették az "olajszennyezési vészhelyzeti tervüket" is. David Hainsworth, a cég biztonsági főnöke szerint mindent megtettek, hogy megelőzzék a gáz berobbanását, de annak lehetőségét nem tudta kizárni.

Simon Boxall, a Southampton Egyetem munkatársa szerint egy nagyon mély kútról van szó, így a gázban nagy arányban van hidrogén-szulfid és szén-dioxid, amelyek nagyon gyúlékony és mérgező gázok.