Összecsapásokkal indult a spanyol általános sztrájk

Vágólapra másolva!
Autógyárak álltak le, piacokat torlaszoltak el a tervezett megszorítások és munkaügyi reformok ellen tiltakozók Spanyolországban, ahol csütörtökön országos sztrájk kezdődött. Madridban közlekedési csomópontokat, autópályákat blokkolnak a tüntetők, akik kora reggel már össze is csaptak a rendőrökkel.
Vágólapra másolva!

Általános 24 órás sztrájkot hirdettek Spanyolországban a munkaügyi reformok és a tervezett szigorú megszorítások ellen. A szakszervezetek által csütörtökre szervezett munkabeszüntetés egyaránt érinti a közúti, vasúti és légi közlekedést. A tiltakozók reggel Madridban és Malagában már össze is csaptak a rendőrökkel.

A spanyol szakszervezetek száz eseményt terveznek az ország egész területén, egyes televízióállomások beszüntették adásaikat, az autógyárak pedig üresen állnak. Az elektromosáram-fogyasztás negyedével alacsonyabb az átlagos hétköznapokhoz képest, egyetemi hallgatók lezárták az egyik Madridba vezető autópályát, hatalmas közlekedési dugót okozva. A sztrájk ideje alatt biztosítani kell az alapvető szolgáltatások, mint például a tömegközlekedés részbeni fenntartását.

A munkabeszüntetők "Nem a munkaügyi reformra" és "Általános sztrájk" feliratú vörös zászlókkal, illetve plakátokkal vonultak ki Madrid utcáira, többen a főváros legfőbb közlekedési csomópontjait foglalták el, és buszok indulását próbálták megakadályozni. A spanyol belügyminisztérium bejelentette, hogy öt rendőr sérült meg kisebb incidensek során, 58 embert pedig őrizetbe vettek. A legújabb jelentések szerint eddig összesen kilencen sérültek meg dulakodás során. Malagában és Valenciában piacokat vettek blokád alá a tüntetők.

A Guardian brit lap beszámolója szerint az Iberia spanyol légitársaság több mint 400 járatát volt kénytelen törölni, a Ryanairnek 44, az EasyJetnek 28 járata bukta a sztrájkot. A buszoknak a szokásoshoz képest csak 25 százaléka, a vonatoknak harmada indul el.

A csütörtök sorsfordító nap lehet a kevesebb mint 100 napja megalakult spanyol jobbközép kormány számára, amely komoly megszorításokkal igyekszik javítani az ország ingatag gazdasági helyzetén. A kormány pénteken jelenti be a tervek szerint 40 milliárd eurós megszorításokat tartalmazó reformcsomagot.

Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség az uniós tagállamok között, és jelentősen csökkenteniük kell költségvetési hiányukat is. A munkaügyi reformok lehetővé teszik a munkaadók számára, hogy könnyebben és kevesebb költséggel szabaduljanak meg alkalmazottjaiktól, a vállalatok pedig egyoldalú bércsökkentést hajthatnak végre.

Forrás: AFP/Pedro Armestre

A szakszervezetek elsősorban utóbbiak miatt támadják a Mariano Rajoy vezette konzervatív kormányt. A reformot a kormány február 11-én jelentette be, és azóta érvénybe is lépett.

A munkavállalói érdekképviseletek 1977-es helyreállítása óta ez a hatodik általános szakszervezeti sztrájk Spanyolországban. Az előző ilyen munkabeszüntetés 2010 szeptemberében zajlott a José Luis Rodríguez Zapatero vezette szocialista kormány intézkedései miatt.