Újabb bandatag vallotta magát bűnösnek a kanadai emberkereskedelmi ügyben

Vágólapra másolva!
A 34 éves D. Gyula elismerte, hogy embercsempészésre való összeesküvésben vett részt és hogy tagja volt egy bűnszervezetnek. Ő a banda hetedik tagja, aki embercsempészésben bűnösnek vallotta magát.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát a kanadai Hamiltonban lefülelt magyar embercsempész banda alvezére, D. Gyula - közölte pénteken a Hamilton Spectator. A 34 éves férfi, aki 18 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, elismerte, hogy embercsempészésre való összeesküvésben vett részt és hogy tagja volt egy bűnszervezetnek. Ő a banda hetedik tagja, aki embercsempészésben bűnösnek vallotta magát, négy másik tag egyéb bűncselekményeket ismert el.

"Az ő szemében az emberek csak ingóságok voltak" - jelentette ki Stephen Glithero bíró. - "A bűnözők világában nehéz olyat mondani, hogy ez a legarcátlanabb dolog, amit az ember valaha is látott, de ez (a tény) jó eséllyel pályázik rá". A férfi korábban 7 és fél év szabadságvesztést kapott, ez a legmagasabb büntetés, amit Kanadában embercsempészésért valaha is kiszabtak - írta a Hamilton Spectator. Figyelembe véve az előzetesben letöltött időt és a beismerő vallomását, a férfinak végül 30 hónapot kell még rács mögött töltenie. A büntetés módosításáról szóló döntést várhatóan kedden jelentik be, amikor a fivére és bandabeli felettese, D. Ferenc - aki korábban szintén bűnösnek vallotta magát - ítélethirdetésre jelenik meg a bíróság előtt.

D. Gyula a csoport egyetlen tagja, aki 2004-ben magkapta a kanadai állampolgárságot. Glithero bíró úgy fogalmazott, hogy az ország állampolgárságának megszerzését általában pozitív tényezőként szokta értékelni, de ebben az esetben nem biztos benne, hogy az nem súlyosbító körülmény-e.

A Kanadában felderített emberkereskedelmi ügy lényege, hogy a mintegy tucatnyi gyanúsított - Pápa városából kivándorolt roma családok tagjai - bűnszervezetet építettek ki Hamiltonban, ahol jól menő építkezési vállalkozásuknál ingyen dolgoztattak Magyarországról Kanadába csábított csicskásokat.

Az összesen tizenkilenc áldozat egybehangzóan állítja, hogy jól fizető állás ígéretével csalták őket Kanadába, ehelyett azonban ingyen munkát vártak tőlük, pincékben szállásolták el őket, és állandó félelemben éltek. A kanadai hatóságok szerint a csicskásokon nem csak a rabszolgamunkán keresztül kerestek a gyanúsítottak, hanem úgy is, hogy lopásra kényszerítették őket, illetve szociális segélyeket vettek fel utánuk. Az [origo] korábban a helyszínen járt utána a magyar bűnszervezet történetének, az erről szóló cikksorozatunkat itt, itt és itt olvashatja el.

Az elmúlt hónapokban a már sok hónapja előzetesben ülő vádlottak sorra vallották magukat bűnösnek: januárban N. Krisztina ismert el segélyekkel való visszaélést, előtte K. Gizella embercsempészetet, D. Lajos pedig előrehaladott gyomorrákja miatt adta fel a védekezést. Mindannyiukat hosszabb-rövidebb idejű börtönbüntetésre ítélték. Március elején a 37 éves K. Attila vallotta bűnösnek magát a hamiltoni városi bíróságon, így hat év börtönbüntetésre ítélte a bíró.