14 dollárért vásárolta meg a Picassót

Vágólapra másolva!
Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy eredeti Picasso lehet-e az a poszter, amelyet átszámítva mindössze háromezer forintért vásárolt egy ócskaságokat árusító boltban egy ohiói férfi. Az alkotást egyes művészettörténészek szerint még 1958-ban készíthette a spanyol festő, értéke akár 1,3 millió forintnak megfelelő dollár is lehet, míg más szakértők szerint túl nagy a mérete ahhoz, hogy hiteles legyen az alkotás.
Vágólapra másolva!

Használtcikkeket árusító üzletben vett mindössze 14 dollárért egy - nagy valószínűség szerint eredeti - Picasso-művet egy férfi az egyesült államokbeli Ohióban - írja az ABC News online oldala. A 46 éves Zachary Bodish azt hitte a poszterről, hogy az Pablo Picasso egyik kiállítását reklámozza. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy egy eredeti, a spanyol festő által készített mű került a birtokába, amely akár 6000 dollárt is érhet.

Az ohiói férfi az ABC Newsnak azt mondta: március elsején tért be a clintonville-i üzletbe, mert a múlt század közepéről származó bútorokat keresett viszonteladásra. A fitneszterme melletti boltba hetente nagyjából háromszor is ellátogatott. "Minden columbusi használtcikk-üzletbe elmentem" - idézi a lap Bodish szavait, aki két éve munkanélküli. A boltban egy rakás műalkotás mögött látta meg a posztert, amelyet két nappal azelőtti ottjártakor még nem vett észre. Elmondása szerint meghökkent, amikor meglátta az alkotást, annak ellenére, hogy borzasztóan sok plakát volt az üzletben.

"Láttam őket minden egyes alkalommal, amikor ott jártam. Látszott rajtuk, hogy teljesen értéktelenek" - mondta. "Ez az egy azonban másnak nézett ki, mert a többinek általában fényes volt a felülete, ennek viszont matt és barna." Bár a férfi állandóan a tárcájában hord egy nagyítót, ezzel ellenőrízve gondosan a vásárolt tárgyakat, nem tulajdonított jelentőséget a poszter alján felfedezett, piros ceruzás aláírásnak. Azt gondolta, hogy valaki figyelmetlenségből firkálta össze az alkotás.

Miután hazament, a Google segítségével rákeresett a poszteren látható ábrára, ezután kezdte sejteni, hogy valami különleges kerülhetett a birtokába. Bodish blogot írt a használtcikk-üzletekben vásárolt dolgairól, így a poszterről készült képet is feltette a netre. A poszter eredeti tulajdonosa a blogot felkapó Columbus Dispatch lapnak azt mondta, egy barátjától kapta még a hatvanas években az alkotást, amelyet később a használtcikk-boltnak adományozott. Nem tudott róla, hogy milyen értéket képvisel.

Arról megoszlanak a szakértői vélemények, hogy vajon eredeti Picasso-e a mű. Egy New York-i aukciós galéria vezetője szerint a nyomat értéke négyezer és hatezer dollár között lehet. Lisa Florman művészettörténész szerint a festő egy franciaországi, évente megrendezett fazekasversenyre készíthette a plakátot, 1958-ban. Egy másik műértő viszont túl nagynak találja a poszter méretét ahhoz, hogy hiteles Picasso-műről lehessen beszélni.