Nem riadt meg a nemzetközi összefogástól a szíriai hatalom

Vágólapra másolva!
Hiába helyezett kilátásba 82 ország képviselője ellenlépéseket, a szíriai kormányerők tovább támadják a felkelőket, hétfőn ismét tucatnyi lázadó vesztette életét. Közben Kofi Annan béketervének ügye megint az ENSZ Biztonsági Tanácsa napirendjére kerül.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányerők hétfőn továbbra is lőtték a lázadók állásait. Délig tizenegy ember halt meg a hétfői harcokban, közöttük négy civil. Harcok főként Idlib tartományban voltak, de a BBC szerint robbanások hallatszottak Damaszkuszból is.

Mindez azt követően, hogy vasárnap a Szíria barátai elnevezésű isztambuli konferencia az ország "törvényes képviselőjének" ismerte el a Szíriai Nemzeti Tanácsot (CNS). A 82 ország, köztük az Egyesült Államok, valamint Magyarország külügyminiszterei részvételével megrendezett tanácskozáson a szíriai válság megoldásának lehetőségeit keresték.

A konferencián azok az arab és nyugati államok vettek rész, amelyek szerint elkerülhetetlen, hogy Szíriában változás legyen a hatalom élén. Szíria barátai felszólították Kofi Annant, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottját, hogy dolgozzon ki menetrendet a következő lépésekre, amelyekkel jobb belátásra bírhatják Aszadot. Ha a hatalom nem vet véget az öldökléseknek, akkor ismét meg kell vitatni Szíria ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) - vélték a résztvevők.

A hivatalos szíriai sajtó a maga részéről bírálta az isztambuli konferenciát, és "Szíria ellenségeinek" tanácskozásaként bélyegezte meg. Az Isztambulban külön is megszólított Kofi Annan közben arra készül, hogy tájékoztassa az ENSZ BT-t arról, mennyire sikerül elfogadtatnia a béketervét.

Az ENSZ szerint Szíriában a zavargások tavaly márciusi kitörése óta mintegy kilencezren haltak meg. A rendszer úgy számol, saját katonái közül háromezren vesztették életüket "a fegyveres terrorcsoportokkal vívott harcban."