Újabb légitársaságok kerültek fel az EU feketelistájára

Vágólapra másolva!
Nem repülhetnek az Európai Unióba Líbiában engedélyezett légi fuvarozók, és egy venezuelai légitársaság működését is betiltották. Az EU-ban összesen 279 légitársasággal szemben van érvényben teljes működési tilalom.
Vágólapra másolva!

Egy venezuelai légitársaság is felkerült az Európai Unió légi közlekedési tilalmi listájára, és novemberig a líbiai légi fuvarozók sem repülhetnek uniós országokba - jelentette be az Európai Bizottság. A venezuelai Conviasa társaság működését az indoklás szerint azért tiltották be, mivel néhány baleset és az EU repülőterein elvégzett földi ellenőrzések nyomán több biztonsági jellegű aggály is felvetődött.

A Líbiában engedélyezett légi fuvarozók repülésbiztonsági felügyelete is aggasztotta a bizottságot. Végül a líbiai polgári légi közlekedési hatóságok úgy döntöttek, hogy az összes Líbiában engedélyezett légi fuvarozóval szemben korlátozásokat vezetnek be, és - egyelőre 2012. november 22-ig - azonnali hatállyal megtiltották nekik, hogy az Európai Unióba repüljenek.

A bizottság közleménye szerint a friss európai repülésbiztonsági listán huszonegy állam esetében az ott engedélyezett összes légi fuvarozóval, összesen 279 légitársasággal szemben teljes működési tilalom van érvényben az Európai Unióban. Az érintett államok Afganisztán, Angola, Benin, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, a Fülöp-szigetek, Gabon (három olyan fuvarozó kivételével, amelyek bizonyos korlátozásokkal és feltételekkel működhetnek), Indonézia (hat fuvarozó kivételével), Kazahsztán (egy olyan fuvarozó kivételével, amely bizonyos korlátozásokkal és feltételekkel működhet), Kirgizisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Libéria, Mauritánia, Mozambik, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone, Szudán, Szváziföld és Zambia.

A lista emellett öt, teljes tilalom alatt álló további légitársaságot is tartalmaz, valamint tizenegy olyan légi fuvarozót, amelyek működését az Európai Unióban szigorú feltételekhez kötötték.