Fekete legyet üldöznek a bólogató betegség áldozatai

Vágólapra másolva!
Bólogató betegségként emlegetik azt a halálos kórt, amely gyerekek ezreit fertőzi meg Ugandában. A szülők azt mondják, a tünetek miatt szinte zombivá változnak a gyerekeik. Egyelőre sem az okát, sem a gyógymódját nem ismerik a betegségnek, amely már több ezer áldozatot szedett az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Uganda északi részén több ezer gyerek fertőződött meg egy, a helyiek által csak bólogató betegségként emlegetett halálos kórral. A helyi közösségek pánikba estek, és sokan elvesztették a reményt, mert eddig sem a betegség okát, sem a gyógymódját nem sikerült megtalálni.

Egy elmélet szerint a fertőzést egy fekete légy által terjesztett parazita okozza. A feltételezés szerint ez a parazita túlreagálásra készteti az immunrendszert, és károsítja az agyat, valamint az idegrendszert. A kutatók ugyanakkor egyelőre értetlenül állnak az előtt, hogy a betegség miért nem jelenik meg más területeken, ahol szintén megtalálható ez a parazita. Más elméletek szerint a betegséget mérgező vegyszerek, B-vitamin-hiány vagy pszichiátriai problémák is okozhatják.

Ugandában eddig több mint háromezer esetet jelentettek. Sok szülő már lemondott a gyerekéről, mert nem tudja kezeltetni, a településeken élők pedig kiközösítik őket.

A betegség tünetei közül sok hasonlít az epilepsziáéra. Az ijesztő és veszélyes tünetek miatt zombibetegségként is emlegetik a halálos kórt, amely elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekeket támadja meg. A beteg gyerekek növekedése megáll, és mentálisan is retardálttá válnak. A jellegzetes bólogatással járó görcs általában akkor jelentkezik, amikor a gyerekek enni kezdenek. Sokan elveszítik az eszméletüket, vagy a szellemi leépülés miatt elkezdenek céltalanul kóborolni.

A betegek semmilyen gyógyszerre nem reagálnak, az orvosok csak annyit tudnak tenni, hogy infúzión keresztül etetik őket, az orvosi kezelést azonban sok szülő nem engedheti meg magának, azért a szintén a betegség tüneteként jelentkező étvágytalanság miatt a gyerekek éhen halnak.