Bérgyilkost fogadtak a kanadai magyar csicskáztatók

Kanada, emberkereskedelem, menekült, Hamilton város bírósága
Vágólapra másolva!
Egy ügyészt, két nyomozót és a magyar bűnszervezet ellen tanúskodó csicskákat kellett volna meggyilkolnia egy bérgyilkosnak, akit a Kanadában elítélt magyar emberkereskedők bízhattak meg - állítja egy kanadai újság. A bérgyilkos éppen úton volt Magyarországról Kanadába, amikor a kanadai határőrség feltartóztatta.
Vágólapra másolva!

Magyar bérgyilkost tartóztattak fel a kanadai határőrség információi alapján, akinek így nem sikerült bejutnia Kanadába - írja a kanadai Hamilton város helyi lapja, a The Spectator. A lap meg nem nevezett forrásból származó információi szerint a bérgyilkosnak az volt a feladata, hogy öljön meg több olyan embert, akik a Hamiltonban lefülelt magyar emberkereskedő bűnszervezet tagjainak keresztbe tettek.

A "Gyilkos" néven emlegetett magyar férfinak - Cs. Józsefnek - több embert is meg kellett volna ölnie: az emberkereskedelmi ügyben eljáró ügyészt, Toni Skaricát, két, az üggyel foglalkozó nyomozót, és a kanadai rendőrségnek tanúskodó csicskákat.

A Kanadában felderített emberkereskedelmi ügy lényege, hogy a mintegy tucatnyi gyanúsított - a Veszprém megyei Pápáról kivándorolt roma családok tagjai - bűnszervezetet építettek ki Hamiltonban, ahol jól menő építkezési vállalkozásuknál ingyen dolgoztattak Magyarországról Kanadába csábított csicskásokat. Az összesen tizenkilenc áldozat egybehangzóan állítja, hogy jól fizető állás ígéretével csalták őket Kanadába, ehelyett azonban ingyen munkát vártak tőlük, pincékben szállásolták el, és állandó félelemben tartották őket. A kanadai hatóságok szerint a csicskásokon nemcsak a rabszolgamunka révén kerestek a gyanúsítottak, hanem úgy is, hogy lopásra kényszerítették őket, illetve szociális segélyeket vettek fel utánuk. Mind az elkövetők, mind az áldozatok menedékjogot kértek arra hivatkozva, hogy Magyarországon roma származásuk miatt üldöztetésnek vannak kitéve. Az [origo] korábban a helyszínen járt utána a bűnszervezet történetének, az erről szóló cikksorozatunkat itt, itt és itt olvashatja el.

A több éve zajló nyomozás és bírósági eljárás végére kedden került pont, amikor az utolsó vádlottakat is elítélték: a bűnszervezet vezetője, a 49 éves D. Ferenc 9 év börtönbüntetést kapott - amelyből 4 és fél évet kell leülnie -, de elítélték a fiát és a feleségét is. Ők a tucatnyi vádlott közül utolsóként vallották magukat bűnösnek. A többi vádlott az elmúlt hónapokban sorra bűnösnek vallotta magát. Mindannyian hosszabb-rövidebb börtönbüntetést kaptak, amelyek letelte után hazatoloncolják őket Magyarországra.

A bérgyilkos állítólagos megbízása az ügy eddig ismeretlen részlete. A The Spectator szerint a gyilkos tavaly júniusban akart lecsapni, és már útban volt Kanadába, de a határőrség (CBSA) tudomást szerzett erről, és lépéseket tett - az a cikkből nem derül ki pontosan, hogy hol tartóztatták fel. Kanadában nem gyanúsították meg a magyar férfit, aki most feltehetően Magyarországon van. A lapnak nyilatkozó meg nem nevezett források, akik "magyar informátorokon keresztül" szereztek tudomást a bérgyilkosról és tervéről, azt mondták: nem tudni, hogy ki volt a megbízó, de a veszélyt komolyan vették a kanadai hatóságok.

A gyilkossági terv leleplezésében saját bevallása szerint fontos szerepet játszott egy kanadai konzervatív párti képviselőnő, Joy Smith, aki már korábban is foglalkozott emberkereskedelmi ügyekkel. Smith megerősítette a The Spectatornak, hogy valóban sikerült meghiúsítani a gyilkosságokra szőtt tervet, részleteket azonban nem akart mondani. Az egyik állítólagos célpont, az emberkereskedelmi ügyben a vádat képviselő ügyész, Toni Skarica viszont azt mondta: amit Smith tett, "megmentette az életemet".

Skarica hozzátette, komolyan vette az őt fenyegető veszélyt, de nem hagyta, hogy ez megállítsa a munkájában és az ügy felderítésében. "Inkább így halnék meg, mint pelenkás vénemberként egy öregotthonban."

A The Spectatornak három különböző forrás - köztük maga Skarica - Cs. Józsefként azonosította az állítólag megfékezett támadót. A források szerint a férfi Magyarországon jól ismert bűnöző, aki Anglián keresztül repült volna Torontóba tavaly júniusban, hogy végrehajtsa a gyilkosságokat. A lap megjegyzi azt is, hogy a bűnszervezet ellen tanúskodó magyar áldozatok mindegyikét megfenyegették korábban, egyeseknek a Magyarországon maradt családja is félelemben élt. Az egyik áldozat családját Kanadába kellett menekíteni a fenyegetések elől.