NATO-katonák is meghaltak a robbantásban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb tizennégy áldozata van a szerdai öngyilkos merényletnek, amely az Afganisztán északi részén szolgáló norvég katonákat vette célba. Három NATO-katona is meghalt a támadásban - közölte a NATO vezette nemzetközi katonai erő (ISAF). A merénylő akkor csapott le, amikor a katonák a helysznen forgató újságírókat kísérték.
Vágólapra másolva!

A Kabultól 425 kilométerre északra fekvő, Farjáb tartomány székhelyén, Maimana városban történt terrortámadásban sok a halott és a sebesült. Az eddigi információk szerint legalább tizennégyen meghaltak. Az öngyilkos merénylő szerdai támadásában meghalt NATO-katonák nemzetisége egyelőre nem ismert.

Abdul Hak Safak tartományi kormányzó Maimanában arról számolt be, hogy a merénylő a szövetséges katonák egy csoportját vette célba. Akkor csapott le, amikor külföldi újságírók katonák kíséretében filmezték a várost, és interjút készítettek a helybeliekkel. A helyi televízió beszámolója szerint a támadó egy motorkerékpáron elhelyezett pokolgépet hozott működésbe. A tartományi hatóságok és a helyi kórház illetékesei azt közölték, hogy a halottak között öt civil, három NATO-katona és több afgán rendőr van. Huszonhatan megsebesültek, ezeknek többsége civil.

Az ország északi részén ritkábban történnek ilyen merényletek, amelyek elkövetésével általában a tálib szélsőségeseket gyanúsítják. Norvégia nagyjából katonát állomásoztat Afganisztánban, többségük biztonsági feladatot lát el Farjáb tartományban, mások logisztikai és parancsnoki tisztségekben szolgálnak Mazar-i-Sarifban és Kabulban.

A skandináv országnak eddig tíz katonája vesztette életét a közép-ázsiai országban a szövetséges erők 2001-es beavatkozása óta. Oslo azt tervezi, hogy 2013-ban kivonja csapatait a térségből.