Tüntetésbe torkollott egy görög nyugdíjas öngyilkossága

Vágólapra másolva!
Egy görög gyógyszerész a megszorítások miatt vetett véget életének, a felháborodás miatt kétezren tüntettek Athénban.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétezren tüntettek szerdán Athén központi terén, a parlament közelében lévő Szintagma téren órákkal az után, hogy egy görög nyugdíjas öngyilkosságot követett el a kormány megszorító intézkedései miatt. A tüntetők és a kivezényelt rendőrök között kisebb összetűzésekre került sor. Sérülés nem történt.

A 77 esztendős férfi halála óriási traumát váltott ki, és megszólalt Lukasz Papademosz miniszterelnök is, aki összefogásra, illetve a szegények megsegítésére intett.

A rendőrség hivatalosan elismerte, hogy a holttest mellett egy kézzel írt, rövid levelet találtak, amelyben a korábbi gyógyszerész a megszorításokkal, illetve az adósságválsággal indokolta tettét. A nyugdíjas a forgalmas téren főbe lőtte magát.

A tüntetés több résztvevője megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. Egy athéni orvos arra panaszkodott, hogy a kormány - mint fogalmazott - megfosztja az embereket a méltóságuktól, és csupán egyetlen dologgal, a bankszámlákkal törődik. Mások az öngyilkosság helyett gyilkossággal vádolták a hatóságokat, hangoztatva, hogy"a megszorítások gyilkolnak". A tiltakozó megmozdulás egyik fő szervezője azt hangoztatta: az öngyilkosság azt bizonyítja, hogy Görögország nem vállalhat újabb megszorításokat.

Görögország az euróövezet legnagyobb mértékben eladósodott országa, és 2010 májusa óta sorozatos nemzetközi hitelekre szorul. Ennek fejében Athén rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket vállalt, köztük a nyugdíjak és a fizetések csökkentését, valamint az adók emelését.