Rasszista rendőröket függesztettek fel Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Tucatnyi rendőrt függesztettek fel a szolgálat alól Nagy-Britanniában rasszizmus vádjával kapcsolatos vizsgálatok miatt.
Vágólapra másolva!

A londoni rendőrség tíz rasszizmussal kapcsolatos panaszt vizsgál, amelyek összesen húsz hatósági személyt érintenek. Az ügyekkel kapcsolatban nyolc rendőrt függesztettek fel a szolgálat alól a vizsgálatok lefolytatásáig - mondta Craig Mackey rendőrfőnök-helyettes.

Észak-Írországban négy rendőrt függesztettek fel, miután fény derült rá, hogy rasszista, illetve a vallásra tett sértő megjegyzéseket tartalmazó SMS-eket váltottak. "Elvárjuk állományunk tagjaitól, hogy mindig etikusan és tisztességesen viselkedjenek, szolgálatban és szolgálaton kívül is" - írta közleményében az északír rendőrség, kiemelve, hogy a szervezet magas szintű etikai elvárásait megsértőket "szigorú vizsgálatnak" vetik alá.

A londoni rendőrség különösen hosszú ideje próbálja felszámolni az állományán belüli rasszizmust. Egy fekete tinédzser 1993-as halála után készített jelentés például arról számolt be, hogy a Scotland Yard "intézményesen rasszista", és a londoni fekete közösséggel szembeni gyűlölete miatt nem vizsgálta ki megfelelő módon a gyilkosságot.

Mackey elmondta, hogy néhány esetben rendőrök tettek panaszt kollégáik rasszista viselkedésével kapcsolatban. Ez szerinte annak a jele, hogy a rendőrök rasszizmussal kapcsolatos felfogása változóban van. "Bár a rasszista megnyilvánulások minden esetben visszataszítóak, megnyugtató, hogy a tíz ügyből (...) hat esetben rendőrök léptek elő és adtak hangot aggodalmaiknak, ami jelzi, hogy szervezetünk nem tolerálja a rasszista viselkedést" - mondta.