Összevagdosták magukat a rabok egy orosz börtönben

Vágólapra másolva!
Fellázadt több tucat rab egy oroszországi börtönben, sérüléseket okoztak maguknak, hogy így tiltakozzanak a fogvatartás körülményei ellen. Az új büntetés-végrehajtási reform közben elkészült, eszerint a börtönőrök csak akkor alkalmazhatnak majd erőszakot, ha veszélyben forog az életük.
Vágólapra másolva!

Egy karéliai börtönben sérüléseket okozott magának negyven rab - közölte szombaton az orosz Központi Nyomozóhivatal. A fogvatartottak összevagdosták magukat, hogy így tiltakozzanak a börtönbeli körülmények ellen.

Az utóbbi időszakban nem ez volt az első eset, hogy Oroszországban fellázadtak a rabok. Kedden a Kurszk megyei Lgovban található javító-nevelő intézetben tiltott holmikat: mobiltelefonokat, fecskendőket, asztalosszerszámokat, cigarettát és teát koboztak el az elítéltektől. A rabok azzal fenyegetőztek, hogy ha nem adják vissza nekik ezeket a tárgyakat, és nem enyhítenek a fogva tartás körülményein, akkor tömeges lázadást szítanak. Szerdán ezt megtették, a cellák ablakain kikiabálva engedetlenségre szólították fel rabtársaikat, és arra, hogy vágják fel ereiket. A nyomozóhatóság közlése szerint kórházi kezelésre egyikük sem szorult. Az ügyben a büntetés-végrehajtás ellenőrzésére hivatott ügyészség bevonásával folyik a vizsgálat.

Közben elkészült az orosz büntetés-végrehajtás reformjának tervezete. Az igazságügyi minisztériumban lévő törvénymódosítási javaslatcsomag szerint változnak a büntetés-végrehajtási intézetek típusai. Például külön börtönrészlegeket hoznak létre a mozgáskorlátozottaknak, és ha indokolt, figyelembe veszik majd az elítéltek családi körülményeit is a letöltendő büntetés helyszínének kijelölésekor.

Európai normákat követve azt is előírja majd az orosz szabályozás, hogy csak kimondottan indokolt esetben alkalmazhatnak erőszakot a fogvatartottakkal szemben, például ha a börtön alkalmazottjának élete veszélyben forog.