Daganatnak nevezte véletlenül az ENSZ-t a szlovák elnök

Vágólapra másolva!
Többszöri próbálkozásra tudta csak kimondani az ENSZ nevét Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki a szlovák szavak hasonlósága miatt többször egyesült daganatnak hívta az Egyesült Nemzetek Szervezetét. A szlovák elnök korábban többször is bakizott: a pápát például egyszer XVI. Dominiknak hívta, az uniós dokumentumot pedig "libanoni szerződésnek" nevezte.
Vágólapra másolva!

"Nagyon örülök, hogy az egyesült daganatok (szlovákul: nádorov) szervezetében... nézetek (názorov)... egyesült daganat (nádor)... Egyesült Nemzetek (národ) Szervezetében mindig közös hangnemet találunk" - mondta Ivan Gasparovic szlovák elnök egy csütörtöki sajtótájékozatón.

A szlovák elnök Danilo Türk szlovén államfővel találkozott, és a bumm.sk szlovákiai magyar internetes hírportál szerint ezután bakizott többször is, amikor az ENSZ nevét szerette volna kimondani.

Ivan Gasparovicnak nem ez az első bakija, amelyen a szlovák sajtó élcelődik. Egyszer például az előző szlovák kormány miniszterelnökét, Iveta Radicovát az akkor ellenzékben lévő, Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének nevezte.

Egy másik alkalommal XVI. Benedek katolikus egyházfőt Dominik pápának nevezte, 2005 novemberében pedig egyenesen Horvátországot és Szerbiát keverte össze, Stipe Mesic horvát államfő jelenlétében. Alig egy évvel később - a védelmi tárca akkori vezetőjével való egyeztetése során - John Major volt brit kormányfőt hívta Tony Blairnek. A szlovák államfő legendás nyelvbotlásai közül talán a legismertebb az, amikor Gasparovic "libanoni szerződésnek" nevezte az Európai Unió lisszaboni szerződését.