Egy napig tartott a béke Szíriában

Vágólapra másolva!
Nehézgépfegyverekkel lőtték egymást a lázadók és a szíriai hadsereg tagjai péntek reggel a török határ közelében. Szíriai jogvédő szervezetek szerint ez volt az első közvetlen összecsapás a csütörtökön életbe lépett béke kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Harcok törtek ki a szíriai hadsereg és dezertőrök között Idlíb tartományban péntek reggel, egy nappal az után, hogy az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kialkudott tűzszünet életbe lépett - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.
"A lázadók és a kormánykatonák nehézgépfegyverekkel lőttek egymásra a török határ közelében, Hirbet-al-Dzsoznál" - mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú OSDH elnöke, és hozzátette, hogy ezek voltak az első összecsapások a tűzszünet kezdete óta. A brit BBC bejrúti tudósítója szerint a harcok a béke ellenére sem szűntek meg az országban, azonban csütörtök óta sokkal kevesebb erőszakos esemény történt Szíriában.

A OSDH elnöke szerint csütörtökön egy tüntetést védő lázadók lelőttek két katonát, akik a gyülekezőket próbálták szétoszlatni - tette hozzá. Harckocsik és páncélozott csapatszállító járművek vonultak be előzőleg a szóban forgó térségbe - mondta Abder-Rahmán, azt hangsúlyozva, hogy a katonák indították a támadást, a dezertőrök csak válaszoltak rá. Egy másik emberjogi szervezet, a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) is megerősítette a harckocsik megjelenését, és "igen heves tűzharcról" számolt be. A török Anadolu hírügynökség azt jelentette, hogy a lövések hangja áthallatszott a török Hatay tartomány Uluyol falujába is, amely szemben van Hirbet-al-Dzsozzal a határ túloldalán. Az OSDH összesen tíz halottat számolt össze csütörtökön, köztük hét civilt.

A BBC úgy tudja, hogy az ENSZ a jövő hét elején 20-30 fegyvertelen megfigyelőt küldene Szíriába, az erről szóló amerikai javaslatot pénteken hagyhatják jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A követek dolga a szíriai hadsereg megfigyelése lenne, hogy betartják-e a tűzszünetet, és visszavonják-e a csapataikat a városokból.