Lezuhant Észak-Korea rakétája

Észak-Korea, hordozórakéta, műhold, a Sárga-tengerbe zuhant a koreai hordozórakéta
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint péntek reggel fél nyolc után kilenc perccel Észak-Korea elindította a rakétáját, amellyel állítása szerint egy meteorológiai műholdat akar pályára állítani - írta a BBC. A hordozórakéta a Sárga-tengerbe zuhant. Később az észak-koreai hivatalos média is közölte, hogy az ázsiai országnak nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe. A rakétakilövést az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea is rögtön elítélte, pénteken rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
Vágólapra másolva!

Elismerte az észak-koreai hivatalos média pénteken, hogy az ázsiai országnak nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe. A szomszédos országok közül Dél-Korea és Japán már röviddel a péntek reggeli rakétaindítás után beszámolt a kudarcról, a hordozórakéta tengerbe zuhanásáról.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség viszont csak több mint négyórás hallgatás után törte meg a csendet, közölve, hogy a műhold nem lépett Föld körüli pályára. "A tudósok, technikusok és a szakértők most tanulmányozzák a kudarc okait" - tette hozzá. Ez volt Észak-Korea harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, az előző két kísérletet 1998-ban és 2006-ban tette.

Korábban a Los Angeles Times internetes oldalán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a rakéta röviddel az indítás után darabjaira esett. Az ABC News szerint az indításkor a normálisnál nagyobb lángok csaptak fel, és a szerkezet nem sokkal később a tengerbe hullott.

Japán korábban közölte, hogy a hordozórakéta több mint egy percen át repült, majd a tengerbe csapódott. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta egyes darabjai az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe. A szöuli védelmi minisztérium később hozzátette, hogy a rakéta a fellövés után néhány perccel felrobbant a levegőben, több mint húsz darabra hullott szét, és a tengerbe zuhant. A dél-koreai erők igyekeznek felkutatni a roncsokat. A dél-koreai vezérkari főnök elmondta, a rakéta darabjai 100-150 kilométeres körzetben hullhattak a tengerbe, és a szárazföldön a jelek szerint nem okoztak semmilyen kárt.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte
Magyarázkodhatnak az észak-koreai tisztviselők. További képekért kattintson!

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT

A washingtoni Fehér Ház nem sokkal a rakéta kilövése után közleményt adott ki: az Egyesült Államok szerint a kudarc ellenére Phenjan lépése fenyegeti a térség biztonságát, sérti a nemzetközi jogot, és ellentmond az ország nemrégiben vállalt kötelezettségeinek. "Észak-Korea csak még jobban elszigetelődik a provokatív cselekményekkel, fegyverekre és propagandára pazarolja a pénzét, miközben az észak-koreaiak egyre inkább éheznek" - közölte Jay Carney fehér házi szóvivő.

Forrás: AFP/Jung Yeon-Je
Dél-Koreában mindenütt a kilövést nézték. További képekért kattintson a fotóra!

Kim Szung Hvan dél-koreai külügyminiszter Szöulban a Koreai-félsziget és a térség biztonságát fenyegető provokációnak minősítette Észak-Korea lépését. Hangsúlyozta, hogy a történtek egyértelmű megsértését jelentik az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatának, amely megtiltotta Phenjannak a ballisztikus rakétatechnológia alkalmazását.

Fudzsimura Oszamu japán kormányszóvivő Tokióban nyilatkozva szintén súlyos, ENSZ-határozatokba ütköző provokációként értékelte az észak-koreai rakétafellövést. A szóvivő szerint a szigetország diplomáciai csatornákon eljuttatta tiltakozását Phenjanba. Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter közölte, Tokió a nemzetközi tiltakozásoktól függően fontolóra veheti az Észak-Koreával szembeni szankciói szigorítását. ENSZ-diplomaták közölték, pénteken rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a lehetséges válaszlépéseket.

Észak-Korea a békés célokat hangoztatta

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség március közepén közölte: "Észak-Korea hamarosan felbocsát a világűrbe egy műholdat, a Ragyogó Csillag 3-at (Kvangmjongszong-3), amelyet saját maga gyártott hazai technológiával, és amellyel megünnepli Kim Ir Szen elnök születésének századik évfordulóját". Az észak-koreai bejelentés óta Japán és Dél-Korea mobilizálta PAC-3 Patriot rakétáit, és felkészült dollármilliárdokért kiépített rakétapajzsának bevetésére.

Forrás: AFP/JIJIPRESS
Japán PAC-3 Patriot rakéták bevetésre készen. További képekért kattintson a fotóra!

Az USA, Kína és Oroszország rég nem látott egyetértésben szólalt fel, a műholdkilövés azonnali leállítását követelve. Barack Obama amerikai és Hu Csin-tao kínai elnök pedig arról is megállapodott, hogy ha Észak-Korea fellövi a Ragyogó Csillagot, egymással egyeztetve, közösen tesznek válaszlépéseket. Az észak-koreai űrtechnológiai hivatal viszont ragaszkodott hozzá, hogy a rakéta békés célokat szolgál, az ország űrprogramját mozdítja előre. A hivatal vezetője, Pak Csang Ho azt mondta, a műholdról majdan érkező adatokat Észak-Korea kész megosztani más országokkal.

Észak-Korea a tőle megszokott agresszivitással válaszolt a fenyegetőzésre: Kim Dzsong Un, az ország új vezetője a phenjani média szerint azt mondta, háborút kezdene, ha "az ellenség" lelőné a rakétájukat. Március végén az állami hírügynökség azt is közölte, hogy már azt is hadüzenetnek tekintenék, ha a szöuli nukleáris csúcsértekezleten bármilyen provokatív lépés vagy az északi atomprogram ellen irányuló nyilatkozat születne.