Csatatérré változtatták a tálibok Afganisztán fővárosát

Afganisztán, Kabul, tálib támadás Külföldi nagykövetségek, kormányzati épületek és katonai támaszpontok ellen indítottak támadást
Vágólapra másolva!
Külföldi nagykövetségek, kormányzati épületek és katonai támaszpontok ellen indítottak összehangolt támadást a tálibok vasárnap az afgán fővárosban és környékén. A néhány tucatnyi támadó rakétákkal, gránátvetőkkel és kézifegyverekkel vette tűz alá az amerikai, brit, német és orosz nagykövetségeket, de megtámadták a parlamentet, a kormányépületeket, egy repteret és több katonai bázist is. Megsérült a magyar nagykövetség épülete is, de magyaroknak nem esett baja.
Vágólapra másolva!

Egy fél napon keresztül heves harcok dúltak Kabul központjában vasárnap, miután tálib fegyveresek egy csoportja támadást indított az USA és több európai ország nagykövetsége, valamint más stratégiai fontosságú épületek ellen. Az afgán fővárosban még késő este is tűzharcot vívtak az afgán hatóságok néhány fegyveressel, akik a parlament épületénél és a diplomáciai negyedben kerestek fedezéket. A harcokban legalább 17 lázadó és egy rendőr meghalt, 17 afgán rendőr, valamint több mint egy tucat civil megsebesült.

A támadásokért a tálib lázadók vállaltak felelősséget. Egy tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsahid azt mondta, hogy az akció a régóta tervezett "tavaszi offenzíva" kezdete, és további hasonló támadásokra is számítani lehet a jövőben. Mudzsahid a múlt héten közleményben közölte, hogy a tálibok hamarosan megindítják támadásukat, csütörtökön pedig a honlapjukon kértek "türelmet" a NATO vezetőitől, azt ígérve, hogy "már csak a megfelelő pillanatra várnak" a támadás megkezdéséhez.

Robbanások és puskaropogás

Kabulban helyi idő szerint kora délután kezdődtek meg a nagy erejű robbanások az afgán főváros jól védett központjában, a diplomáciai negyedben. A tálib fegyveresek építkezéseken, épülőfélben lévő magas épületeken erődítették el magukat, és innen kezdték el rakétákkal és gránátokkal lőni a különböző fontos épületeket. A robbanások után gépfegyverek ropogását lehetett hallani, és elhúzódó harc alakult ki a támadók és a biztonsági erők között - jelentette több nemzetközi hírügynökség.

A harcok azon a környéken mérgesedtek el, ahol az USA, Nagy-Britannia és Magyarország nagykövetsége is található, de ezzel egy időben a város más pontjain, például a parlamentnél is harcok kezdődtek. Az AFP francia hírügynökség szerint az amerikai nagykövetségen megszólaltak a szirénák, és az emberek az óvóhelyekre menekültek. A tálibok rakétákat lőttek ki az orosz és a japán nagykövetség épületére is, és komoly harcok voltak a német követség környékén is. A német nagykövetség épületében található Magyarország kabuli nagykövetsége is - délután a német külügyminisztérium megerősítette, hogy az épületet megtámadták és meg is rongálódott.

Forrás: MTI/EPA/Sz. Szabavún
Afgán katonák és rendőrök rohannak bevetésre (a képre kattintva galéria nyílik)

Szemtanúk szerint egy rakétagránát eltalálta a brit nagykövet kabuli rezidenciáját is. A Reuters szerint a brit nagykövetség őrtornyába két rakéta csapódott, az AFP pedig azt jelentette, hogy fegyveresek foglaltak el egy magas épületet, ahonnan minden irányból rakétákat lövöldöznek. A diplomáciai negyedben időről időre újra kiújult a tűzharc, és folyamatosan gránátok robbanását lehetett hallani.

Rakéták a magyar nagykövetség közelében

Peimli Károly kabuli magyar nagykövet megerősítette, hogy a városban több támadást hajtottak végre a szövetségesek ellen - közölte az [origo]-val Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője. A magyar nagykövet szerint ugyanakkor magyar érdekeltséget nem ért támadás, és egyelőre magyar sérültről vagy áldozatról sincs információ a Kabulban folyó fegyveres akciók miatt.


szólj hozzá: Öngyilkos támadás Kabulban


"A kabuli magyar külképviselet dolgozói biztonságos helyen tartózkodnak, a helyi szövetséges biztonsági erőkkel állandó kapcsolatban vannak, a Külügyminisztériumot folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről" - közölte Kaleta Gábor. A főosztályvezető az [origo]-nak azt mondta, hogy a nagykövetség épülete körüli helyzetről nincs pontos információjuk, mivel a magyar diplomaták nem tartózkodnak a nagykövetségen.

A Reuters korábban azt jelentette, hogy a magyar követségnek is otthont adó német nagykövetség környékén füst száll a magasba. A hírügynökség szerint ugyanakkor először nem a követség épülete kapott találatot, egy szemtanúra hivatkozva azt írták, hogy a nagykövetség melletti szupermarketbe csapódott bele három rakéta. A környéken később tűzharc is kibontakozott, majd a NATO és a német külügyminisztérium is megerősítette, hogy a magyar és német nagykövetségnek otthont adó épületet is támadás érte, és az épületben "kisebb károk is keletkeztek".

Forrás: AFP/Bay Ismoyo
Füst száll fel a Kabul Star hotelből (a képre kattintva galéria nyílik)

A Honvédelmi Minisztérium délután közölte, hogy Kabulban összesen 66 magyar katona teljesít szolgálatot, de őket egyelőre nem érte támadás, mindannyian biztonságban vannak. Kabulban a magyar helikopteres kiképzőcsoport létszáma 12 fő, a logisztikai mentorcsoporté 16 fő, 38-an pedig egyéni törzsbeosztásban szolgálnak az ISAF, a helyi biztonsági erők parancsnokságán - mondta Farkas Anikó, a HM sajtófőnöke az MTI-nek.

Az északi Baglán tartományban állomásozó magyar tartományi újjáépítési csoportot (PRT) szintén nem érte támadás, ezek a magyar katonák is biztonságban vannak - közölte a Külügyminisztérium, hozzátéve: "Magyarország a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyeket semmiféle indok nem igazolhat".

Fegyvert ragadtak a politikusok is

A tálibok vasárnap délután a nagykövetségeken kívül megtámadták az afgán parlament épületét is, amelyre szintén több rakétát lőttek ki. Itt a támadók megpróbálták elfoglalni az épületet, de a biztonsági őrök tűzharcba kezdtek a fegyveresekkel, és kiűzték őket a parlamentből. A támadók egy közeli épületben barikádozták el magukat, a harc pedig tovább folytatódott - jelentette a parlament egyik szóvivője. A Reuters szerint itt néhány parlamenti képviselő is fegyvert ragadott, és tűzharcba bocsátkozott a tálib támadókkal. A harcok a parlamentnél még késő este is tartottak.


szólj hozzá: Megtámadott kabuli parlament

A helyettes tartományi rendőrfőnök, Raees Khan szerint támadás alatt állt a tartományi kormányzó irodája, a rendőrség székháza és egy amerikai bázis is. Egy Kabul külvárosában található NATO-bázist szintén támadás ért. Az aknavetővel lőtt bázison görög és török katonák nagy kaliberű géppuskákkal viszonozták a tüzet.

Forrás: AFP/Massoud Hossaini
A belügyminisztérium különleges erőit is bevetették (a képre kattintva galéria nyílik)

Kabul központjában kigyulladt egy újonnan épített szálloda, a Kabul Star hotel is. A szállodát, amelyet főleg külföldiek használnak, egy ideig öngyilkos merénylők kerítették hatalmukba, majd a rendőrök foglalták vissza, hogy az épület ablakaiból lőjék le a szomszédos házban rejtőzködő tálibokat. A szálloda közelében található egy nagyobb amerikai katonai támaszpont és az ENSZ irodái.

Más tartományokban is megindultak

A BBC kabuli tudósítója szerint a kabuli támadással egy időben a kelet-afganisztáni Dzsalalabad városában is harcok törtek ki. Ott a helyi rendőrség szerint öngyilkos merénylők rohamozták meg a helyi repteret és az ISAF ( az afganisztáni NATO-erők) bázisát. Egy helyi segélymunkás a BBC-nek azt mondta, hogy az amerikai légi támaszpontot támadták meg, hangos robbanásokat lehetett hallani, és az embereket bunkerekbe menekítették. A támadást délután sikerült visszaverni, itt négy tálib fegyveres halt meg.

Fegyveresek foglalták el a Kabul déli szomszédságában található Logar tartomány fővárosának kormányépületét is, ahol szintén tűzharc alakult ki. Harcok voltak a Logartól délre, még mindig Kabul közelében található Paktia tartomány fővárosában is, ahol a tálibok szintén épületeket foglaltak el. Itt a harcok késő délután értek véget, az afgán hadsereg szóvivője szerint két civil meghalt, 12 megsérült.

Forrás: MTI/EPA/Abdul Muíd
Robbanás Dzsalalabadban (a képre kattintva galéria nyílik)

Az afgán biztonsági erők a támadásokra reagálva nagy számban özönlötték el az amúgy is szigorúan védett, úgynevezett zöld zóna környékét Kabulban, és offenzívát indítottak a lázadók letörésére a szomszédos tartományokban is. Kabulban az amerikai hadsereg konvojait is lehetett látni, ahogy afgán katonák kíséretében vonulnak az összecsapások helyszínére, de az ISAF közleménye szerint végül nem volt szükség a nemzetközi erők segítségére, az afgánok egyedül is kezelni tudták a helyzetet.

Az ISAF amerikai parancsnoka azt nyilatkozta, hogy "nagyon büszke" az afgánokra, akik jól kezelték a helyzetet, és bebizonyították, hogy nagyon sokat fejlődtek. A nemzetközi erők vezetői késő este azt nyilatkozták, hogy az akció a tálibok gyengeségét mutatja, mivel nem volt képes komoly károkat okozni.

(Az afganisztáni tálib offenzíva fejleményeinek részleteiről korábbi élő tudósításunkban, itt olvashat percről percre).