Vágólapra másolva!
A bolíviai törvények értelmében hétfőn szabadon kell engedni a magyar Tóásó Elődöt, mivel három éve nem történt vádemelés az ügyében. Tóásó a kormány agresszivitására panaszkodik, és nem készül a szabadon bocsátására.
Vágólapra másolva!

Az érvényes bolíviai törvények értelmében hétfőn szabadlábra kellene helyezni a magyar Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tádicot. Hétfőn lesz három éve annak, hogy a két férfi a La Paz-i San Pedro börtön rabja, de vádemelés még nem volt. Három éve történt, hogy a bolíviai Santa Cruz város egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tóásó és Tadic a rajtaütés két túlélője. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök, Evo Morales ellen tervezett merényletet.

"Holnap ugyanolyan nap lesz, mint a többi hétfő az elmúlt három év alatt. A kormány és az ügyészség folytatja a nyomásgyakorlást az igazságszolgáltatásra" - mondta Tóásó Előd vasárnap a San Pedro börtönben, arra a kérdésre, hogy mire számít a hétfői napon. A férfit egy magyar újságíró érte utol nyilvános telefonon. Tóásó szerint a per dossziéiból több mint ezer lap eltűnt, és szerinte erősödik a feszültség és az agresszív hozzáállás az állam részéről az ügyükben.

Megemlítette, hogy "az egyik vádlott védőügyvédje késelés következtében, tisztázatlan körülmények között meghalt, és a vádlott-társam dokumentumait és védőbizonyítékait elrabolták". Beszélt egy újságíróról is, aki az őket is érintő ügyön dolgozott, és állítólag fontos bizonyítékokra bukkant. "A torkán lenyomtak egy dinamitrudat, majd felrobbantották. A hatóságok szerint öngyilkosság volt" - mondta.

Tóásó szerint egy évvel a letartóztatása után hoztak egy új jogszabályt az előzetes letartóztatás maximális hosszáról, és ezt az ő esetében visszamenőlegesen alkalmazzák. Bolíviában valóban felemelték az előzetes letartóztatás maximális idejét 18-ról 36 hónapra, Tóásó esetében ez a 36 hónap jár le hétfőn. "Hiába kértük az ügyvédemmel többször is a szabadlábra helyezésemet, folyamatosan halasztják a kérelmem megtárgyalását, másrészről pedig újabb és újabb indokokat találnak ki a bent tartásom érdekében, de ezeknek nincs semmilyen jogi alapjuk" - mondta Tóásó.