Vágólapra másolva!
Több mint száz tornádó csapott le az Egyesült Államok középső részére vasárnap. Öten meghaltak, jelentős anyagi kár keletkezett, Kansas államban katasztrófaállapotot hirdettek ki.
Vágólapra másolva!

Több mint száz tornádó söpört végig vasárnap az Egyesült Államok középső vidékein, tetemes anyagi kárt okozva. Oklahomai beszámolók szerint a 12 ezer lakosú Woodward városában öt ember vesztette életét egy forgószélben, és a mentők még további áldozatokat is találhatnak a romok között. Az államban 29-en megsebesültek.

Iowában egy kórház, Kansas államban Wichita repülőtere szenvedett jelentős károkat. Iowa Thurman nevű települését nagyrészt letarolta a vihar, de a 250 lakos egyikének sem esett baja, hála a kellő időben kiadott riasztásnak - jelentette a Fox News. A CNN összesen 121 tornádóról adott hírt. A forgószeleket villámlások és jégesők kísérik.

Kansas kormányzója katasztrófaállapotot hirdetett ki, hogy könnyebben és gyorsabban kaphassanak segítséget a rászorulók. Az amerikai vöröskereszt önkéntes segítőket kért. Sam Brownback kormányzó annak tudja be, hogy ott nem voltak halálos áldozatok, mert a meteorológiai intézet és a katasztrófavédelem magas kockázati fokozatú riasztást adott ki. Ilyen utoljára 2011 áprilisában volt, de akkor hiába, mert a tornádók 347 embert öltek meg az ország déli és keleti részében. A meteorológiai központ figyelmeztetése mintegy 5 millió embert tart riadókészültségben.