Kanapéstól repített el a tornádó egy férfit Oklahomában

Egyesült Államok, Tornádó, összedőlt lakókocsipark romjai, Az Egyesült Államok középső térségében több mint száz tornádó pusztított, öt ember halálát és tetemes anyagi kárt okozva
Vágólapra másolva!
Volt, aki a gardróbszekrénybe bújva élte túl a tornádó pusztítását Woodward városában. Egy férfit kanapéstól kapott fel a szél, egy másik pedig arra ébredt álmából, hogy az arcába esik az eső. Több mint száz tornádó söpört végig vasárnap az USA középső államain, öt halottat és tetemes anyagi kárt hagyva hátra. Jelenleg ötmillió ember van riadókészültségben.
Vágólapra másolva!

Paul Lord háza egy romhalmaz, és a férfi fején is egy hatalmas kötést visel, mert nekirepült egy furnérlemez. A lakóhelyén, Woodwardon végigsöprő tornádó után mégis úgy érzi, Isten megmentette. Hálás azoknak a szomszédjainak is, akik ölbe vették a mosógép tetejére pottyanó unokáját, és azoknak is, aki a másik unokáját megtalálták két óriási vágással a karján, miután a házuktól messzire fújta a szél. Paul Lord hálás a helyi kórház személyzetének is, akik maximális gondoskodással fordultak feléjük - tudósít a CNN az Oklahoma állambeli városból, ahol a vasárnap végigsöprő forgószél öt halálos áldozatot követelt.

Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith
Hárman haltak meg egy lakókocsiparkban. További képekért kattintson!

A város polgármestere szerint éppen aludtak, amikor lecsapott rájuk a vihar. Ráadásul a nagy szél tönkretette a veszélyre figyelmeztető szirénákat is. Az áldozatok között van Frank Hobbi, aki öt- és hétéves kislányaival együtt vesztette életét, amikor a lakókocsiparkban felállított otthonukba belekapott a szél. Két másik ember akkor halt meg, amikor az autójukat felborította a tornádó. Az áldozatok között van egy 10 éves kislány is.

A tornádó pusztítását csodálatos módon túlélőkről is beszámolt a CNN. Egy férfi a kanapén aludt a kutyájával, amikor a tornádó keresztülsöpört a házán. A szél kanapéstól kapta fel őket, és vetette le a ház mellé, de ő karcolásokkal megúszta.

Az Examiner.com beszámol egy 83 éves nőről, aki már másodszorra élte túl Woodwardban a forgószél pusztítását. 1947. április 9-én ugyanis szintén tornádó söpört végig a városon, akkor 107-en meghaltak, és több mint ezren megsebesültek. A nő már felkészült az újabb csapásra, most egy gardróbszekrényben keresett menedéket a háza vendégszobájában. Mikor a veszély elmúltával kimerészkedett, látta, hogy a háza teljesen elpusztult.

Egy helyi lap beszámolója szerint egy férfi arra ébredt fel, hogy szigetelőanyag volt az arcán, és esett rá az eső. Először azt hitte, hogy egy szürreális álom részese. Egy nő pedig arról számolt be, hogy bátyjának három bordája eltört és egyik ujját is elvesztette. Családi házuk fürdőszobájából messzire repítette a szél a fürdőkádat. A nő szülei esküvői képét próbálja megtalálni a romok között.

Az előrejelzések további forgószeleket jósolnak a Texastól Észak-Michiganig húzódó, több száz mérföld széles sávban. A meteorológiai központ figyelmeztetése mintegy 5 millió embert tart riadókészültségben.

Kansas államban Wichita repülőtere szenvedett jelentős károkat. Az állam kormányzója katasztrófaállapotot hirdetett ki, hogy könnyebben és gyorsabban kaphassanak segítséget a rászorulók. Az Amerikai Vöröskereszt önkéntes segítőket kért. Sam Brownback kormányzó annak tudja be, hogy ott nem voltak halálos áldozatok, hogy a meteorológiai intézet és a katasztrófavédelem magas kockázati fokozatú riasztást adott ki.