Robbanásveszélyes a helyzet a szudáni határon

Vágólapra másolva!
A szudáni parlament ellenségnek nyilvánította a dél-szudáni kormányt. Egy vitatott hovatartozású olajlelőhely miatt kezdődtek harcok a két ország hadserege között.
Vágólapra másolva!

A jubai vezetést "ellenségnek" nyilvánító határozatot fogadott el hétfőn a szudáni parlament válaszul arra, hogy déli szomszédja átvette az ellenőrzést az ország első számú, vitatott hovatartozású olajlelőhelye felett. "A dél-szudáni kormány ellenség, és minden állami szervezetnek ezen elv szerint kell bánnia vele" - foglalt egyhangúlag állást a parlament.

A szavazás után Ahmed Ibrahim el-Tahír, a parlament elnöke felszólította a házat a dél-szudáni hadsereg szétzúzására. "Bejelentjük, hogy harcolni fogunk egészen addig, amíg el nem töröljük a színről a dél-szudáni kormányt" - tette hozzá.

A dél-szudáni hadsereg a múlt hét közepén foglalt el állásokat a Szudán által elvitatott Heglig olajmezőn, Dél-Kordofán tartományban. Kartúm pénteken bejelentette, hogy ellentámadást indított a határvonaltól csaknem 60 kilométerre fekvő terület visszafoglalásáért.

Szombaton a szudáni légierő harci gépei támadást hajtottak végre a dél-szudáni Bentiu városa ellen, a katonai akcióban legalább öt ember életét vesztette, többen megsebesültek. Hétfőn a dél-szudáni Unity tartomány tájékoztatási minisztere azt közölte, hogy légitámadás érte a térségben az ENSZ békefenntartóinak egyik táborát is. Mint elmondta, az offenzívának nincsenek áldozatai, csak anyagi károkról érkezett jelentés.

Dél-Szudán tavaly júliusban kiáltotta ki a függetlenségét, több terület hovatartozása azonban továbbra is vitatott a két ország között.