Bizarr, kiabáló nőt formázó torta miatt meneszthetnek egy svéd minisztert

Vágólapra másolva!
Egy fekete nőt formázó, kiabáló torta felvágása miatt lemondásra szólították fel Lena Adelsohn Liljeroth svéd kulturális minisztert. A tortával a fekete nők körülmetélésére akarták felhívni a figyelmet, de a produkció sokak szerint egyszerűen rasszista volt, és nevetségessé tette a körülmetélés áldozatait.
Vágólapra másolva!

Rasszizmussal vádolják, és többen lemondást is követelnek Lena Adelsohn Liljeroth svéd kulturális minisztertől, aki részt vett egy bizarr fogadáson, amelyen egy fekete nő torzóját formázó tortát vágtak fel ágyékánál kezdve, miközben a torzó feje - egy asztalba bújt igazi fekete férfi - minden egyes vágásnál fájdalmas üvöltésbe kezdett. A produkció közben a vendégek zavartan kuncogtak. A férfi arca az afrikai feketék 1920-30-as évekre jellemző karikaturista ábrázolásmódjában volt kifestve, a tortát pedig vérvörös töltetékkel töltötték meg.

Az esemény a stockholmi Modern Művészetek Múzeumában történt. A svéd közszolgálati rádió szerint a múzeum a nők körülmetélésének ügyére szerette volna felhívni a figyelmet. A Svédországi Afrikaiak Egyesülete szerint azonban az egész egy durva rasszista karikatúra volt, és a miniszter lemondását követelik. "Azt mondani, hogy az egészet jótékony célból csinálták, csak nevetségessé teszi a rasszizmus és a körülmetélés áldozatai" - közölte Kitimbwa Sabuni, az egyesület elnöke.

Videofelvétel az eseményről:



A miniszter megérti, hogy provokatívnak érződik az esemény - közölte a TT svéd hírügynökség. "Bizarr egy helyzet volt. Meghívtak, hogy mondjak beszédet a művészeti világnap alkalmából a művészet szabadságáról, és arról, hogy joga van provokatívnak lennie, majd megkértek, hogy vágjam fel a tortát" - mondta. A videófelvételek szerint a miniszter később a saját tortaszeletéből mosolyogva meg is kínálta a torta kiabáló fejét, az asztalba bújt művészt.