Többséget kaphat a választáson a görög nagykoalíció

Vágólapra másolva!
A közvélemény-kutatások szerint látványosan megugrott a görög kormánykoalíció mindkét pártja, a baloldali Paszok és a jobboldali ND támogatottsága, így a november óta létező nagykoalíció fennmaradhat a választások után. A jelek szerint a görögök bármit elviselnek, csak megtarthassák az eurót.
Vágólapra másolva!

Két különböző felmérés szerint a görög kormánykoalíció pártjai összesen 155, illetve 170 helyet szerezhetnek a 300 fős parlamentben a május 6-ai választásokon. Az ND támogatottsága csaknem harmadával, a Paszoké pedig majdnem a felével nőtt a februári kutatások óta - számolt be a Reuters hírügynökség internetes oldala.

A választás azért fontos, mert az eredménye hatással lehet az európai adósságválság alakulására. Az adósságcsapdában lévő Görögországtól a nemzetközi intézmények (EU, IMF) további kemény megszorításokat várnak el a pénzügyi segítségért cserébe, ami ellen sokan tiltakoznak az országban.

Ha a megszorításokat ellenző pártok kerülnének hatalomra, minden bizonnyal megakadhatna a költségvetési konszolidáció, az ország hitelezőinek újabb potenciális veszteségekkel kellene szembenézniük, és a görögök akár az eurózónából való kilépésre is kényszerülhetnének.

A Reuters szerint vélhetően ez utóbbi forgatókönyv riasztja el az embereket attól, hogy leváltsák a jelenlegi kormányt. A hírügynökség idéz egy felmérést, melyből kiderül, hogy a görögök 77 százaléka úgy gondolja: a kormánynak semmitől sem szabad visszariadnia annak érdekében, hogy benntartsa az országot a valutavezetben.

Az újfasiszták is bejuthatnak

A jelenleg ötpárti parlament mindhárom közvélemény-kutatás szerint tízpártira duzzadhat. Bejutna a parlamentbe többek között az újonnan alapított Független Görögök, a jobbközép Demokratikus Szövetség, a szélsőjobb Népi Ortodox Riadó Pártja (LAOSZ), a Görög Kommunista Párt (KKE) és a Radikális Baloldal is, sőt átlépné a háromszázalékos küszöböt az újfasiszta Arany Hajnal párt is. (MTI)