Spanyolország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

Vágólapra másolva!
Egy hétre visszaállítja a határellenőrzést a spanyol-francia határszakaszon a schengeni övezethez tartozó Spanyolország az Európai Központi Bank május 3-i találkozója miatt. A spanyol belügyminisztérium szerint ugyanis a találkozót tüntetők zavarhatják meg.
Vágólapra másolva!

Spanyolország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket az Európai Központi Bank május 3-i barcelonai találkozójának idejére - írta a BBC. A madridi belügyminisztérium azzal indokolta a kizárólag a spanyol-francia határszakaszra vonatkozó lépést, hogy a találkozót a megszorító intézkedések ellen tüntetők zavarhatják meg. Az intézkedés várhatóan egy hétig lesz érvényben, de annak pontos időkeretét még nem ismertette a spanyol kormány.

A schengeni szerződés szerint a határellenőrzést csak a közrendre leselkedő veszély miatt állíthatják vissza a zóna országai. Barcelonában március 29-én összecsapások alakultak ki a rendőrség és tüntetők között az aznapi spanyolországi általános sztrájk alatt.

Csütörtökön Franciaország és Németország hivatalos levélben javasolta, hogy az Európai Unió hozzon döntést a schengeni övezeten belüli határok ideiglenes, egy hónapos visszaállításának lehetőségéről olyan esetekre, amikor a zóna egyik külső határrészén nem megfelelő az ellenőrzés.

A jelenleg 23 EU-tagországot, valamint Svájcot és Liechtensteint magában foglaló schengeni övezet működtetése az uniós lakosság szabad mozgását hivatott biztosítani oly módon, hogy ezen tagállamok között semmilyen határellenőrzés nincs, a külső határok felügyelete viszont fokozott.