Új párt alapítását lebegteti Berlusconi

Vágólapra másolva!
Cáfolja, hogy új párt élén térne vissza a politikába Silvio Berlusconi. A novemberben lemondott volt olasz miniszterelnök egy közelmúltbeli nyilatkozatában ugyanakkor egy új szervezet megalapítását sürgette, pártjáról, a Szabadság Népéről pedig azt mondta, hogy nem működik.
Vágólapra másolva!

A spekuláció táplálja Silvio Berlusconi szerint a visszatéréséről szóló híreket, miután nemrég úgy nyilatkozott, hogy Olaszországnak szüksége lenne egy új pártra - írja a Corriere della Sera-ra hivatkozva a The Telegraph.

A novemberben lemondott volt olasz miniszterelnök a brit lap szerint azt mondta: nem áll szándékában visszavonulni, pártjának, a Szabadság Népének (PdL) pedig vége.

"Nem működik" - mondta pártjáról a Telegrahp írása szerint a volt kormányfő, hozzátéve, hogy "szükség van egy új szervezetre, ami összehozhatja a mérsékelt olaszokat". A politikus egyúttal egy olyan, újfajta mozgalom gründolását javasolta, amelyben politikai ellenfeleivel, a balközép Demokrata Párttal és a technokrata Mario Monti jelenlegi miniszterelnökkel fogna össze.

Belusconi most azonban azt is spekulációnak nevezte, hogy az új szervezetnek már a nevét - új Olaszország - is megtalálták volna.

A PDL jelenlegi elnöke, a Berlusconi pártfogoltjának számító Angelino Alfano ugyanakkor egy közelgő bejelentésre utalt a Telegrah szerint, amely "meg fogja változtatni a politikát" és amely "a leginnovatívabb kampány lesz azóta, hogy Berlusconi politikával foglalkozik".

A volt olasz kormányfő szerint egy új politikai szövetség lehet a legjobb módja a "komoly és hozzáértő" Monti miniszterelnök megerősítésének.

A milliárdos üzletember 1994-ben saját pártja, a Forza Italia megalapításával lépett a politikai szintérre, majd a jobboldali Nemzeti Szövetség 2007-ben létrehozták a Szabadság Népe pártot.

Tavaly novemberi lemondása után kizárta, hogy valaha még egyszer - negyedszer - pályázna a miniszterelnöki posztra, februárban, a Financial Times-nak adott interjúban azonban népszerűségi mutatóira hivatkozva kijelentette, hogy országgyűlési képviselőnek még jelölteti majd magát a következő választásokon.