Nem tudta feladni magát, hát tovább gyilkolt Breivik

Vágólapra másolva!
Mindenkinek a fejére célzott, egészen közelről lőtte agyon az álozatait, és csak kettőt kímélt meg közülük: egy csak tízévesnek tűnő gyereket és egy fiatalt, aki saját magára emlékeztette - mondta a hétfői tárgyaláson Anders Behring Breivik. A norvég tömeggyilkos egy ponton próbálta feladni magát Utoya szigetén, de a rendőrök nem hívták vissza, ezért úgy döntött, tovább gyilkol.
Vágólapra másolva!

Politikai célpontnak nevezte Utoya szigetét, a norvég munkáspárt ottani ifjúsági táborát pedig politikai "kiképzőtábornak" tekintette Anders Behring Breivik. A norvég tömeggyilkos tárgyalásának hatodik napján részletesen beszámolt arról, hogy miként lőtte le a fiatalokat a szigeten.

Az áldozatait igyekezett fejbe lőni, sok fiatal alig tíz centire volt tőle, amikor tüzelt - mondta az ügyész kérdésére Breivik. Ilyenkor a pisztolyát használta, a távolabb lévőket pedig a puskájával lőtte le. A helyszínen lévő tudósítók szerint Breivik a hétfői tárgyalási napon higgadtan és világosan válaszol a kérdésekre. Breivik elismerte, hogy az áldozatai közül 33-an 18 éven aluliak voltak, de azt mondta, ennek ellenére még egyszer elkövetné a gyilkosságokat.

A védelem kérdésére Breivik azt mondta, az első lövéseket nehéz volt leadni. Gondolt arra, hogy előtte zenét hallgat az iPodján, de végül letett erről, mert figyelnie kellett a környezetét. Breivik két ember életét meghagyta a táborban: az egyiket azért nem ölte meg, mert nagyon fiatal volt - mint kiderült, 10 éves -, viszont előtte lelőtte az apját. A másikkal pedig azért nem végzett, mert "nem úgy nézett ki, mint egy marxista". "Magamat láttam benne, egy jobboldalit" - tette hozzá a vádlott.

A szigeten elkövetett mészárlás után Breivik hívta a rendőrséget, hogy feladja magát. A rendőrség azonban nem hívta vissza, mondta, ezért úgy döntött, hogy tovább gyilkol, "amíg meg nem hal". Egy ponton még arra is gondolt, hogy ha mindenkivel végzett a szigeten, akkor ellop egy kisrepülőt egy közeli leszállópályáról, és így menekül meg, de aztán letett a tervről.

A hétfői tárgyaláson Breivik azt mondta, bocsánatot kér azoktól az áldozatoktól, akiknek nem voltak politikai kötődéseik, és megsérültek vagy meghaltak az oslói kormányépületnél végrehajtott bombatámadásban. Az ügyész felvetésére, hogy bocsánatot akar-e kérni az áldozatok hozzátartozóitól, a vádlott annyit mondott: nem.

Breivik azt állította, 95 százalékig biztos volt abban, hogy nem éli túl az oslói bombatámadást, ezért nem is számolt azzal, hogy tovább megy Utoya szigetére.

Anders Behring Breivik tavaly július 22-én 77 embert ölt meg, terrorizmussal és szándékos emberöléssel vádolják. Utoya szigetén 69 embert ölt meg, legtöbbjük fiatalkorú volt. Nyolc ember halt meg, amikor utoyai ámokfutása előtt felrobbantott egy kisteherautóba rejtett pokolgépet a kormányhivataloknak helyet adó toronyház tövében. A merényletek elkövetését elismerte. Korábbi cikkeinket itt találja Anders Behring Breivikről.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a részletekkel.