Orrszarvútülökben utazó banda lophatta el egy szent szívét Dublinban

rinocérosz, orrszarvú, a svájci természettudományi múzeumban gipsz szarva cserélik az orrszarvúk szarvát
Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint egy ír nomádokból verbuválódott banda lophatta el Dublin védőszentjének szívereklyéjét március elején. A bandát korábban azzal gyanúsították, hogy kitömött orrszarvúk tülkeit lopkodták el európai - köztük talán két magyar - múzeumból. A rendőrség attól tart, a lókereskedéstől a csicskáztatásig sok mindennel foglalkozó bűnözők most ráálltak a szentek ereklyéire.
Vágólapra másolva!

Egy ír nomádokból verbuválódott bandát sejtenek a dublini Christ Church katedrálisban őrzött helyi szent, Szent Lőrinc szívereklyéjének ellopása mögött a hatóságok. A szent 890 éves ereklyetartóját még március elején lopták el a templomból, ahol a középkor óta őrizték. A tolvajok valószínűleg kimondottan erre utaztak, mivel a közelben található aranykelyheket nem bántották.

Az ír rendőrség, a Gardai nyomozói az Irish Independent ír napilap szerint a közelmúltban Írországban elkövetett hasonló bűncselekmények közötti kapcsolatokat vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a bűnesetekben egy olyan ír vándornomádokból verbuválódott banda érintett, amely a lap szerint korábban orrszarvútülök-lopásairól vált hírhedtté Európa-szerte.

Forrás: AFP
Innen tűnt el a szent szíve

Az orrszarvútülkök fontos alapanyagok a kínai hagyományos gyógyászatban. Porított alakban felhasználva gyógyító, szexuális serkentő hatást tulajdonítanak neki, ennélfogva rendkívül keresett árucikk az ázsiai feketepiacon.

Azt nem tudni, hogy ugyanez a banda volt-e a tettes, de tavaly Magyarországról is loptak el múzeumokból orrszarvútülköket. Alig néhány napon belül a budapesti Természettudományi Múzeumból, majd a balatonedericsi Afrika Múzeumból emeltek el egy-egy értékes trófeát ismeretlenek, akik a keszthelyi Festetics-kastélyba - ahol hat kitömött orrszarvú található - is megpróbáltak akkor betörni, de nem jártak sikerrel.

Forrás: flickr.com/Wolfsavard
Szent Lőrinc szívereklyéje

Európában többek között brüsszeli, hamburgi, firenzei múzeumokat szabadították meg a tolvajok az ott bemutatott orrszarvútülköktől. A megszaporodó tolvajlások miatt sok múzeum üvegszálas másolattal helyettesítette a tülköket.

Forrás: AFP/Lisa Schaeublin
A Berni Természettudományi Múzeumban cserélik a tülköket a megszaporodott lopások miatt

Az Írországban travellersként (vándorok) emlegetett társadalmi csoport az ír nép egyfajta ősinek tekintett nomád csoportja, akik hagyományosan lókereskedelemmel, kutyatenyésztéssel, vas- és színesfém-gyűjtéssel foglalkoznak. Eredetüket egyesek Cornwall írországi hadjáratától, mások a középkortól kezdve tartják számon. Gyerekeik jórészt kimaradnak a közoktatásból, gyakran negatív diszkrimináció elszenvedői, körükben az utóbbi időkben egyre terjednek a bűnözés különböző formái.

Egy, a Herald című ír internetes lapnak véleménycikket író ír nyomozó szerint egyes csoportjaik egyre inkább maffiaként működnek. Az orrszarvútülkök ellopásán kívül a közülük verbuválódott csoportok emberkereskedelemben, csicskáztatásban (tavaly ősszel az angliai Bedfordshire-nél leplezett le a rendőrség egy csicskákat dolgoztató munkatábort, amelyet egy ír nomád család vitt), szociális juttatásokkal való visszaélésben, rablássorozatokban, drogkereskedelemben is érintettek.

A Irish Independent szerint sokasodnak az aggodalmak, hogy a tülkös banda új lehetőséget talált: a kevésbé vagy rosszul őrzött szent ereklyéket ellopják, és a távol-keleti vagy az amerikai kontinensen élénk feketepiacon adnak túl rajtuk. Dermot Dunne, a Christ Church esperese szerint létezik olyan feketepiac, ahol az első osztályú, igazi szentektől származó ereklyéket keresik.

Szent Lőrinc szívén kívül tavaly Szent Brigitta díszes ereklyetartóját lopták el a Dublintól északra fekvő Killesterből, illetve egy állítólag Jézus keresztjéből származó fadarabot a Thurles közelében fekvő Szent Kereszt-apátságból. Utóbbit később a rendőrök megtalálták.