Országa elleni háborúról beszélt a dél-szudáni elnök

Vágólapra másolva!
A dél-szudáni elnök kínai látogatásán azt mondta, hogy Szudán hadat üzent az országának. Szudán tavaly júliusban szakadt ketté, március óta folyamatosak a harcok több olajmező miatt.
Vágólapra másolva!

Dél-Szudán elnöke, Salva Kiir Mayardit kedden azt hangoztatta Pekingben, hogy Szudán hadat üzent az országának. Ezzel utalt a szudáni hadsereg friss bombázásaira, a csapatmozgásokra, az utóbbi napok összecsapásaira és Omar el-Besir a szudáni elnök félreérthetetlen kijelentéseire.

El-Besir Kartúmban Dél-Szudán "felszabadítását" emlegette, és kijelentette, hogy a "tárgyalások időszaka lejárt". Az afrikai ország hivatalos kínai látogatáson tartózkodó vezetőjével kedden tárgyalt Hu Csin-tao kínai elnök, aki a Hszinhua hírügynökség szerint melegen üdvözölte az "alapító elnököt".

A megbeszélésekről részleteket nem közöltek, de hírügynökségek az eddigi jelekből biztosra veszik, hogy a kínai vezetés - amely mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol - a két Szudán "összebékítésére" törekszik. Kína mindkét Szudántól bőven vásárol olajat, és régóta pártfogolja Omar el-Besirt.

A térségben március óta zajlanak összecsapások a két ország között. Szudán és a tőle tavaly júliusban több évtizednyi polgárháború után függetlenedett Dél-Szudán között az elszakadás óta nem volt ilyen feszült a helyzet. A két ország között több terület hovatartozása is vitatott, ide tartozik a déliek által megszállt olajmező is, amely a Szudánhoz tartozó Dél-Kordofán tartomány része.